Saksofonisti se k nam radi vračajo

Nova Gorica bo med 25. junijem in 1. julijem že 23. leto zapored zbirališče saksofonistov iz Slovenije in tujine. Mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO19, festival z najdaljšo tradicijo v Novi Gorici, tudi letos v mesto in okolico prinaša festival in izobraževalne vsebine pod mentorstvom priznanih domačih in tujih imen.

 23. SAXGO so predstavili  Boštjan Simon, podžupanja Elena 
Zavadlav Ušaj, Jan Gričar, Matjaž Drevenšek, Pavla Jarc in 
ravnatelj glasbene šole Sandi Vrabec.  Foto: Luka Carlevaris
23. SAXGO so predstavili Boštjan Simon, podžupanja Elena Zavadlav Ušaj, Jan Gričar, Matjaž Drevenšek, Pavla Jarc in ravnatelj glasbene šole Sandi Vrabec.  Foto: Luka Carlevaris

NOVA GORICA > “Festival že 23 let prinaša v mesto tehtne glasbene vsebine. Ob izobraževalnem delu bo v ospredju festival z najdaljšo tradicijo v mestu, ki prinaša sedem koncertov,” je napovedala Pavla Jarc, direktorica novogoriškega kulturnega doma, ki festival prireja v sodelovanju z novogoriško mestno občino, glasbeno šolo in Glasbenim društvom Saksofonija. Za zvočno in fizično kuliso so na predstavitvi festivala poskrbeli člani Big benda Nova.

Znanje bodo nadgrajevali

SAXGO19 se bo začel na praznični torek, ko se bo v Glasbeni šoli Nova Gorica pričela tridnevna delavnica klasičnega saksofona, ki jo bosta vodila Jan Gričar in Nicolas Arsenijevic, oba nekdanja zmagovalca Mednarodnega tekmovanja saksofonistov SAXGO. Dan kasneje bo tridnevno delavnico jazz saksofona pričel tudi slovenski, v New Yorku živeči saksofonist Jure Pukl, izobraževalni cikel pa bo sklenil Evan Parker, angleški saksofonist, z enodnevnim mojstrskim tečajem improvizacije. “Izredno nas veseli letošnje število 41 prijavljenih udeležencev in udeleženk iz Slovenije, Italije in Hrvaške, starih od devet do 37 let. 19 se jih je vpisalo na delavnico klasičnega saksofona, deset na delavnico jazz saksofona in dvanajst na mojstrski tečaj improvizacije,” je dodala direktorica.

Izobraževalni del bodo spremljali večerni koncerti, ki bodo, z izjemo zaključnega v amfiteatru gradu Kromberk, za poslušalce brezplačni. “Prisluhnili bodo lahko saksofonu v različnih kontekstih klasičnih skladb, jazza in raznovrstnih drugih sodobnih stilov, v katerih se razkrivajo vse njegove izrazne posebnosti,” je povedal umetniški vodja Boštjan Simon.

Svetovna imena saksofona

Na festivalu bodo tako na več lokacijah nastopila velika imena saksofona, kot so Jan Kus & The Slavo Rican Assembly (Bevkov trg), Jan Gričar & Nicolas Arsenijevic (koncertna dvorana Glasbene šole Nova Gorica), Marcelo Nisinman & Maja Lisac Barroso (dvorana gradu Kromberk), Jure Pukl Trio z bobnarjem Howardom Curtisem in kontrabasistom Robertom Jukičem (Ploščad Silvana Furlana) ter Evan Parker & Zlatko Kaučič (park gradu Kromberk). Festival bodo sklenili z velikim koncertom v amfiteatru gradu Kromberk, kjer bo s svojim kvintetom nastopil ameriški altovski saksofonist Kenny Garrett.

Nad festivalom, ki ga podpira tudi kulturno ministrstvo in uživa nacionalni ter mednarodni ugled, je 16 let kot umetniški vodja bdel Matjaž Drevenšek, med drugim redni profesor za saksofon in prodekan na Akademiji za glasbo v Ljubljani, solist in komorni glasbenik, ki je žezlo prepustil Janu Gričarju. “Letos zaključujem svojo pot na SAXGO. Doslej smo v Novo Gorico pripeljali največja svetovna imena saksofona, ki bi se rada še vrnila. Znova se srečamo leta 2022 na 10. mednarodnem tekmovanju saksofonistov,” je povedal Drevenšek in se zahvalil soorganizatorjem za vsakoletni trud.

“Čutim veliko odgovornost in čast, da bom lahko barko, ki je uspešno plula vsa ta leta pod vodstvom očeta saksofonizma v Sloveniji, odslej vodil jaz,” je dejal Jan Gričar, ki bo umetniško vodenje prevzel prihodnje leto.


Najbolj brano