Cepljenje je zdaj cenejše

Občani mestne občine se lahko v zdravstvenem domu ceneje cepijo proti klopnemu meningoencefalitisu, namesto 30 bodo plačali 20 evrov za odmerek. Občina namreč subvencionira polovico stroškov za cepivo.

Za občane mestne občine je cepljenje zdaj cenejše.  Foto: Leo Caharija
Za občane mestne občine je cepljenje zdaj cenejše.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >“Občina krije deset od 20 evrov, kolikor stane cepivo, pacient pa plača 20 evrov, saj je cena celotne storitve 30 evrov.” Tako direktorica novogoriškega zdravstvenega doma Petra Kokoravec pojasnjuje, kako je subvencionirano cepljenje proti smrtno nevarnemu klopnemu meningoencefalitisu za občane mestne občine. Cepljenje so v zdravstvenem domu že začeli izvajati, občina sofinancira 50 odstotkov cene cepiva, drugih stroškov storitve pa ne.

Zanimanja je po besedah direktorice veliko, ker pa je občina temu namenila fiksen znesek, o širjenju programa niso govorili. Kot je poudarila, je “namen akcije promocija cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu, želimo torej povečati ozaveščenost o pomenu te vrste cepljenja”. Na subvencionirano se je možno prijaviti do konca junija in v 14 dneh po prejetju prvega odmerka bo sledilo drugo cepljenje. Koliko časa mora preteči vmes, je po besedah Kokoravčeve odvisno od vrste cepiva, obdobje pa traja od enega tedna do enega meseca. V novogoriškem zavodu so se odločili za 14 dni. Priporočljivo pa se je nato odločiti še za tretji odmerek (tega akcija ne subvencionira), ker šele nato, pravi stroka, telo zanesljivo ustvari protitelesa.

Na cepljenje se je treba predhodno naročiti na telefonsko številko 05/338-32-94, opravljajo ga v ambulanti splošne in družinske medicine Milice Milovanović. Upravičenci so vsi občani s stalnim bivališčem, tako odrasli kot otroci, razen otrok, rojenih v letu 2016, in odraslih, rojenih v letu 1970. Tem bo namreč letos, predvidoma jeseni, brezplačno cepljenje nudila zdravstvena zavarovalnica.


Najbolj brano