Z menjavo svetil bodo služili vsi

Mestna občina bo v partnerstvu z družbo Interenergo posodobila javno razsvetljavo. Zamenjali bodo 3729 svetil po vsej občini. 1,11 milijona evrov vredno naložbo financira družba, ki si bo stroške povrnila s prihranki pri porabi energije. Občina bo v prvih desetih letih prihranila krepko čez 100.000 evrov na leto, nato pa naj bi se njen prihranek podvojil.

Zamenjavo svetil bo plačal zasebni partner, ki bo deset let upravlja 
z javno razsvetljavo, prihranke si bo delil z občino.  Foto: Luka Carlevaris
Zamenjavo svetil bo plačal zasebni partner, ki bo deset let upravlja z javno razsvetljavo, prihranke si bo delil z občino.  Foto: Luka Carlevaris

NOVA GORICA > “Skrajni čas je, da naredimo konec težavam z javno razsvetljavo. To je kronični problem v mestni občini, saj se dogaja, da kdaj tudi 30 odstotkov svetilk ne deluje. Zadeve se lotevamo sistematično, celovito in tako, da bo rešitev trajala,” je novogoriški župan Klemen Miklavič včeraj pospremil podpis pogodbe z Blažem Šterkom, direktorjem podjetja Interenergo. V okviru projekta, ki bo stal 1,11 milijona evrov, bodo v prihodnjih šestih mesecih zamenjali 3729 svetilk.

Zaslužili bodo zasebniki in občina

“Celovita prenova javne razsvetljave je eden prvih projektov v mestni občini, pri katerem podpišemo pogodbo z zasebnim partnerjem in s tem razbremenimo proračun,” je dodal župan. Denar za posodobitev, upravljanje in vzdrževanje bo namreč zagotovil zasebni partner, s katerim bo občina podpisala koncesijsko pogodbo za deset let. Ker bodo svetilke porabile bistveno manj električne energije kot doslej, si bo zasebnik naložbo povrnil s prihranki.

Kaj pa pretemni prehodi za pešce?

V zadnjih letih je bilo v mestni občini zaslediti več zahtev, da bi morali bolje osvetliti nekatera slabo osvetljena križišča s prehodi za pešce, ki so predvsem zvečer problematična z vidika prometne varnosti. A teh težav ne bodo reševali s projektom zamenjave svetilk. “Pri tem gre večinoma za zamenjavo obstoječih svetilk, predviden je le manjši obseg novih,” je pojasnil višji svetovalec za gospodarske javne službe v mestni občini Matej Živec. Že nove LED svetilke bodo morda delno izboljšale osvetljenost tudi na problematičnih prehodih za pešce. A problem pretemnih prehodov bodo reševali posebej, je še povedal.

“Energetsko pogodbeništvo je koncept, pri katerem vsi pridobijo. Občina bo plačevala manj, kot plačuje za javno razsvetljavo zdaj, podjetje pa si bo naložbo povrnilo v desetih letih. Po tem obdobju bo javna razsvetljava prešla v last občine in bodo njeni tudi vsi prihranki,” je bistvo pojasnil Šterk. Občina bo že v času trajanja koncesijske pogodbe v povprečju plačevala krepko čez 100.000 evrov manj kot zdaj, nato pa bo prihranek podvojila.

Petkrat manjša poraba

Interenergo je v lasti avstrijske skupine Kelag in del nemške multinacionalke RWE. Podoben projekt, le manjši, so že izvedli v občini Pivka. “Imamo kapital, reference in tehnično znanje, da lahko to izvedemo. Svetilke bomo zamenjali z najsodobnejšimi varčnimi LED svetilkami Siteco, ki bodo tudi po desetih letih normalno delovale,” je zatrdil Šterk. Prednost ni le v prihranku energije, pač pa tudi, da bo manj svetlobnega onesnaževanja. Trenutna letna poraba elektrike za javno razsvetljavo v mestni občini je skoraj 2,5 gigavatnih ur, po prenovi pa naj bi bila petkrat manjša.

Obnovili bodo vse svetilke v občini, tudi v podeželskem delu, razen na Bevkovem trgu in v Borovem gozdičku, kjer so jih zamenjali nedolgo tega, in med bloki na Cankarjevi ulici in Ulici Gradnikove brigade, kjer bodo razsvetljavo prenavljali v okviru celovite prenove Cankarjevega naselja.

O posodobitvi javne razsvetljave se sicer v mestni občini govori že več let, bilo je tudi že nekaj poskusov, da bi jo izvedli, a so vsi padli v vodo. “Proces je bil res dolgotrajen. Prepričani smo, da smo cenovno in kakovostno na najvišji ravni, da so svetilke ustrezne in da jih je mogoče nadgraditi s senzorji in daljinskim nadzorom. Mestna občina namreč preverja možnosti za vstop v koncept pametnega mesta, kamor seveda sodi tudi sodobna javna razsvetljava,” je poudaril Miklavič.


Najbolj brano