Po sedmih letih miru sredi noči spet počilo

V Senožečah so imeli dobrih sedem let mir pred neznanci, ki so pred tem v dobrem letu kar trikrat poskušali priti do denarja v bankomatu pri tamkajšnji trgovini. O tem bankomatu smo poročali kot o najbolj trdnem bankomatu na Primorskem - v noči na torek je ta sloves izgubil. Neznanci so ga razstrelili, iz njega vzeli denar in veliko škode povzročili tudi v trgovini.

Iz bankomata banke Intesa Sanpaolo so ukradli približno 20.000 
evrov. Foto: Petra Mezinec
Iz bankomata banke Intesa Sanpaolo so ukradli približno 20.000 evrov. Foto: Petra Mezinec

SENOŽEČE >“Sredi noči je močno počilo, tako kot že večkrat pred leti,” nam je povedala domačinka, ki živi v bližini trgovine Tuš in bankomata v središču kraja. Takoj je vedela, kaj se je zgodilo. Instinktivno je preverila, ali so vrata zaklenjena, zjutraj pa je v bližini bankomata videla več policijskih patrulj.

Dejan Grandič, pomočnik vodje koprskega sektorja kriminalistične policije, je povedal, da je operativno komunikacijski center ob 3.41 dobil sporočilo o eksploziji bankomata v Sežani prek regijskega centra za obveščanje. Domačini so po močnem poku namreč poklicali na številko 112, kmalu pa je bil na kraju tudi varnostnik. V Senožeče je odhitelo več policijskih patrulj in potrdili so, da je bankomat in bližnjo trgovino poškodovala eksplozija.

Veliko škode v trgovini

V Senožečah je bila včeraj dopoldne tudi predstavnica podjetja Tuš Martina Čeh. “Kot trgovina imamo kar precej škode zaradi eksplozije tudi v notranjosti trgovine, saj so bili delci po vsej trgovini,” je povedala predstavnica podjetja. PEM

Policisti in kriminalisti so včeraj nočno dogajanje intenzivno preiskovali in zbirali obvestila od občanov. Nekateri domačini naj bi ponoči opazili sumljiva vozila, ki so hitro odpeljala v noč. Grandič je pojasnil, da še zbirajo obvestila občanov, vsa bodo preverili in analizirali, kaj se je ponoči dogajalo. Preiskujejo veliko tatvino in povzročitev splošne nevarnosti.

Včeraj dopoldne so zaključili prvi del ogleda kraja dejanja. “Sledijo še zbiranje obvestil prek tujih varnostnih organov in določene forenzične preiskave,” je dodal Grandič.

Dejan Grandič

namestnik vodje koprske kriminalistične policije

“Po doslej znanih podatkih je bilo ukradenih nekaj več kot 20.000 evrov, povzročena je bila večja premoženjska škoda.”

Iz poškodovanega bankomata so storilci ukradli 20.000 evrov, povzročili pa so tudi večjo škodo na objektu. Policisti zato vse občane in tudi vse druge, ki bi kar koli vedeli o dejanju, sumljivih osebah ali vozilih, prosijo, da to sporočijo na telefonsko številko 113 oziroma na anonimni telefon 080/12-00.

Podobna eksplozija, v kateri je bil uničen bankomat Banke Intesa Sanpaolo, je pred približno dvema mesecema prebudila domačine iz Divače. Na vprašanje o morebitni povezavi obeh primerov, Grandič potrjuje, da sta se kaznivi dejanji zgodili na podoben način, a za zdaj še ne morejo potrditi, da gre za iste storilce, saj obe dejanji še preiskujejo.

V obeh primerih so storilci v notranjost, najverjetneje v režo bankomata, nastavili zmes plina, nato pa z električnimi žicami sprožili detonacijo.

Pred sedmimi oziroma osmimi leti so storilci večkrat poskušali vdreti v bankomat takrat še Banke Koper, nazadnje pred sedmimi leti. Čeprav je pri vseh treh primerih ostalo pri poskusih, so storilci vselej povzročili veliko škode. Na koprski policijski upravi so pojasnili, da so storilce poskusov vlomov iz leta 2011 (zgodila sta se maja in oktobra) identificirali. Za majski vlom so ovadili državljana Bosne in Hercegovine, ki je bil na delo še z najmanj enim neznanim storilcem, za dejanje iz oktobra leta 2011 pa so ovadili dva državljana Kosova, ki sta delovala še z dvema neznancema.

Po včerajšnjem vlomu v bankomat pa domačine skrbi, kako se bo tokrat banka odločila. “Nekaj časa bomo očitno brez bankomata. Upam, da se ne bo zgodilo, da ga tam ne bo več, saj je za naše ljudi vitalnega pomena,” je povedal David Škapin, predsednik krajevne skupnosti Senožeče.


Najbolj brano