Maršič v sežanski Inkubator

Inkubator Sežana ima od danes novega direktorja. To je Dorijan Maršič, ki je do zdaj vodil Univerzitetni inkubator Primorske. Te izkušnje bo, pravi, izkoristil za umestitev sežanskega inkubatorja v širši prostor, pritegnitev mladih podjetnikov in iskanje sinergij ob prenosu znanja iz izobraževanja in raziskovanja v gospodarstvo.

Dorijan Maršič Foto: Zdravko Primožič/FPA
Dorijan Maršič Foto: Zdravko Primožič/FPA

SEŽANA > “Za direktorja Inkubatorja za naslednjih pet let smo soglasno imenovali Dorijana Maršiča. Prepričal nas je z dosedanjimi izkušnjami pri vodenju inkubatorja, vpetostjo v mednarodno okolje, s temeljito predstavitvijo in sistematičnim podajanjem idej,” je včeraj povedal predsednik nadzornega sveta Inkubatorja Sežana Marjan Mateta.

13 kaniddatov

Na razpis za direktorja se je prijavilo 13 kandidatov, med njimi je bila tudi večina tistih, ki so se prijavili že na decembrski razpis, tudi Maršič. Nadzorniki so vse povabili na razgovor in le ena kandidatka se ga ni udeležila, ker je bila v tujini, odrekla se je tudi videopogovoru. ”Odločitev smo sprejeli skrbno, transparentno in odgovorno do lastnice - sežanske občine, pa tudi do razvoja kraja,” je poudaril Mateta.

Dorjan Marsič (letnik 1962) je diplomirani obramboslovec. Pet let je bil sekretar koprskega občinskega sekretariata za obrambo, podjetniške izkušnje je nabiral kot solastnik družbe Protokol in direktor Radio Capris (1992-97), bil je tudi direktor Gasilske brigade Koper in predstavnik Slovenije v Natovem Centru za koordinacijo humanitarne pomoči. Leta 2000 je kot poslanec Državnega zbora zajadral v politiko, kasneje je bil generalni sekretar stranke LDS. Na univerzitetnem področju je nabiral izkušnje kot direktor Študentskih domov UP in v. d. glavnega tajnika Univerze na Primorskem, od leta 2010 do 2014 je bil direktor ITF - ustanove za krepitev človekove varnosti, od 2014 do letos pa direktor Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske.

Na podlagi Maršičeve vizije in občinske usmeritve bo nadzorni svet do jeseni dorekel tudi kazalnike, po katerih bo četrtletno preverjal uspešnost poslovanja Inkubatorja. Že pri izboru direktorja pa so upoštevali, da občina ni zmožna zagotavljati Inkubatorju dodatnega denarja, temveč da mora Inkubator kot pospeševalnik postopoma začeti zagotavljati dodatni denar zase in za občino skozi nova delovna mesta, projekte in razpise. “Kar pa ne pomeni, da bo pri merjenju uspešnosti Inkubatorja glavno merilo njegov dobiček, temveč bodo poglavitne funkcije, zaradi katerih je bil ustanovljen,” zagotavlja Mateta.

Iz koprskega v sežanski inkubator

Dorijan Maršič bo novo funkcijo nastopil že danes, saj mu je 15. maja potekel podaljšan mandat direktorja Univerzitetnega inkubatorja Primorske v Kopru. O njegovi zamenjavi na čelu univerzitetnega inkubatorja se je šušljalo že nekaj časa, čeprav ga je prevzel tik pred stečajem, ga saniral in zanj pridobil nove programe.

Sežanski Inkubator vidi kot Pepelko, ki je doslej tiho in pridno delala, za naprej pa poudarja: “Dodati mu moramo nove elemente, programe in spodbude za podjetnike, ki bodo privlačne ne samo za Sežano, Kras in Primorsko, temveč tudi v nacionalnem in mednarodnem merilu. V sežanskem Inkubatorju so sicer že zdaj tudi tuja podjetja, želimo pa pritegniti nove mlade podjetnike.” Ob omejenih prostorskih zmogljivostih sežanskega Inkubatorja bi lahko razvoj širili tudi v druge občine z ustanovitvijo dislociranih enot, dodaja.

Na vprašanje o usodi Visokošolskega središča, ki ga je občina lani priključila Inkubatorju, poudarja, da je sobivanje obeh enot samo prednost. “V Visokošolskem središču bomo razvijali obstoječe programe na kakovostni ravni in jim dodali nove s tržno nišo v tem prostoru.” Ker je bil med soustanovitelji Univerze na Primorskem in v. d. glavnega tajnika univerze, ima na področju visokega šolstva kar nekaj izkušenj. “Pri prenosu znanj iz izobraževalne in raziskovalne sfere v gospodarstvo je možno najti veliko sinergij, zato vidim sobivanje obeh enot pod isto streho kot priložnost,” še poudarja Maršič.


Najbolj brano