Vročica poletnih noči se začenja

Središče Nove Gorice bo od petka dalje znova prizorišče Poletne scene, niza zabavnih in kulturnih prireditev na prostem, ki jih že več let prireja mestna občina. Scenarij bo pravzaprav ustaljen, prizorišči pa boste letos dve - ob Ploščadi Silvana Furlana še Bevkov trg.

Ploščad Silvana Furlana še urejajo, s pomočjo palet pa bo dobila 
podobo satovja.   Foto: Ambrož Sardoč
Ploščad Silvana Furlana še urejajo, s pomočjo palet pa bo dobila podobo satovja.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA >“Mislim, da je Poletna scena uveljavljena blagovna znamka, odločili pa smo se jo nadgraditi tako, da jo razširimo na Bevkov trg. Vzorčno tretje prizorišče bo na gradu Kromberk,” je novogoriški podžupan Simon Rosič včeraj predstavil glavno letošnjo novost niza poletnih dogodkov na prostem v Novi Gorici, ki se začenja v petek in se bo, kot že nekaj let zapored, nadaljeval do izteka šolskih počitnic.

Program kot ustaljeno, prizorišči pa zdaj dve

Za 100.000 evrov, kolikor bo za ta namen porabila mestna občina, bosta KUD Krea na Ploščadi Silvana Furlana (za mestno hišo) in agencija GIG na Bevkovem trgu poletni utrip mesta naredila živahnejšega s koncerti, z gledališkimi predstavami, otroškim programom, s plesnimi večeri in še kako drugače. Uvodoma bodo v petek ob 19. uri na Bevkovem trgu nastopili Rock Partyzani, ob 23. uri pa organizatorji napovedujejo tako imenovano glasbeno predstavo Etceteral.

Spremembe bodo objavljene na spletu

Progam Poletne scene bo med drugim objavljen na spletišču za dogodke, ki jih prireja Mestna občina Nova Gorica. Predvsem pa bodo ažurne informacije o dogajanju objavljene na facebook profilu Poletne scene. Tam bodo tudi opozorila, kdaj bo kateri dogodek časovno zamaknjen ali prestavljen v notranjost zaradi neugodnega vremena.

Tomaž Belingar iz KUD Krea je med nastopajočimi glasbeniki izpostavil Marka Črnčeca skupaj z Jonathanom Hoardom (10. julija), italijansko skupino SuRealistas (26. junija) in ameriški New York Ska-Jazz Ensemble. Za zaključek dogajanja bo 31. avgusta na gradu Kromberk nastopil Gianni Rijavec ob spremljavi godalnega kvarteta.

Predvidene pa so tudi gledališke predstave, plesni večeri na prostem, predavanja in delavnice ter program za otroke, ki bo po besedah Belingarja zgoščen na prehodu z junija v julij in nato konec avgusta, saj so vmes otroci navadno na počitnicah. Med 25. julijem in 2. avgustom pa bo ploščad pri sedežu občine postala kinodvorana na prostem, tam bo zopet Letni kino Silvana Furlana, ki bo po besedah vodje Mateje Zorn ponudil za vsakega svoj film. Med drugim bodo predvajali film Selfie o življenju v delu Neaplja s slabim slovesom, ki je v celoti posnet s telefoni, in tudi letos bo en od filmov projektiran s 35-milimetrskega traku.

100.000

evrov bo mestna občina porabila za poletno dogajanje v mestu

Leseno in “medeno”

Tudi letos bo prizorišče na Ploščadi Silvana Furlana za mestno hišo urejeno z lesenimi paletami, oblikovanje so zaupali domačim ustvarjalcem, mikro podjetju Palletstory, ki je že poskrbelo za scenografijo. Ker je letos leto čebel, bodo stoli, mize in točilni pult narejeni v tem slogu, imeli bodo obliko satovja oziroma šesterokotnikov. Domiselna scena je v teh dneh že skoraj postavljena.


Najbolj brano