Spremembe so, spremembe bodo

Nogometni prvoligaši so že pričeli s pripravami na novo sezono, kmalu jim bodo sledili še drugoligaši. Vsi skupaj pa bodo z zanimanjem pospremili petkov žreb nove prvenstvene sezone.

Nogometaši Gorice (v belo-modrih dresih) in Kopra se bodo po 
dveh sezonah spet soočili v prvenstvu.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Nogometaši Gorice (v belo-modrih dresih) in Kopra se bodo po dveh sezonah spet soočili v prvenstvu.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

NOVA GORICA > Na prvoligaški sceni je bil (kratek) premor v znamenju trenerske kontinuitete. Med deseterico klubov prve SNL se je po koncu pretekle sezone zgodila le ena menjava, pa še ta je bila “prostovoljna”. Oliver Bogatinov se je iz Aluminija preselil v Maribor, kjer so mu zaupali vodenje nogometne šole, v kateri bo moral pokazati svoje vodstvene veščine, a tudi sposobnost spoprijemanja z raznovrstnimi pritiski in interesi. Morda pa utegne biti delovanje v mariborskih mlajših selekcijah odskočna deska za odmevnejše nadaljevanje v članskem nogometu. Aluminij bo v novo prvoligaško sezono medtem popeljal povratnik Slobodan Grubor, ki ga je pred poldrugim letom zamenjal prav Bogatinov.

Malo verjetno je, da bo za kakšno dodatno trenersko spremembo poskrbel (ne)uspešen začetek evropskega nogometnega poletja. Čez dober mesec dni, ko se bo pri nas zavrtel prvoligaški ples, naj bi v sedlu ostali trenerji, ki so popeljali svoje ekipe v priprave na novo sezono. Razumljivo je, da prvoligaška novinca, ljubljanski Bravo in sežanski Cherrybox24 Tabor, nadaljujeta z dobitno kombinacijo. Prav tako je bilo moč pričakovati, da se bodo spremembe zgodile v obeh klubih, ki sta izpadla iz prvoligaške druščine.

Kdo v tretjo ligo?

Še več neznank je v preoblikovanih tretjih ligah. Po štirih letih bosta spet dve skupini namesto dosedanjih štirih. Sestavo naj bi dorekli v tem tednu, ko bo potrjen tudi primorski delež na zahodu. Potem ko se zdi usoda Ankarana, ki je izpadel iz druge lige, zapečatena, bo v novi sezoni 14-članske tretje. SNL zahod, kot kaže, igrala peterica klubov s primorskega konca, in sicer: TKK Tolmin, Fama Vipava, Primorje, Adria in Elta Izola.

V Krškem se nadejajo, da bodo ob notranjih razprtijah, ki so jih stale prvoligaškega statusa, a tudi izgube nekaterih nogometnih upov, lahko tekmovali v drugi ligi. Pri Gorici naj bi se klobčič začel odmotavati v tem tednu z uradnim imenovanjem trenerja Borivoja Lučića, notranjimi rošadami in nemara tudi s spremembami v klubskem vodstvu. Še bolj zanimivo bo videti, kako se bo izpad odrazil na finančnih okvirih kluba in reševanju igralske križanke.

Tako kot nazadnje bo Primorska tudi v novi sezoni zastopana s petimi drugoligaškimi klubi. Že konec preteklega prvenstva je napovedal, da bo na trenerskih klopeh prišlo do dveh sprememb. Nedžad Okčić se je vrnil v Koper in se spet usmeril v mladinski pogon. Na klopi dekanskega Jadrana, kjer se obeta živahno poletno dogajanje, bi ga lahko nadomestil še en povratnik, Alen Šćulac, ki je spomladi vodil Brda. Pri drugoligašu iz Vipolž naj bi se zanesli na domače trenerske moči. Moštvo v sestavljanju bo, kot kaže, vodil David Peršič, ki se očitno vrača v članski nogomet, potem ko je pred osmimi leti v prvi ligi vodil Gorico, nato pa se je posvetil predvsem delu z mlajšimi selekcijami.


Najbolj brano