Morje - danost ali težava?

Slovenija premore 200 kvadratnih kilometrov morja, obremenitev obalnega prostora pa je izjemna. Strokovnjak in vodja piranske enote zavoda za varstvo narave Robert Turk ocenjuje, da imamo še samo 20 odstotkov naravnih delov obale, pri čemer je zaskrbljujoče, da na slovenski strani Piranskega zaliva ni niti enega metra več. Nekoliko boljše so razmere v Koprskem zalivu, a hvaliti se ne moremo.

To je jasen signal, da je vsako poseganje v morje in obrežni del nesmiselno in neprimerno, če želimo ohraniti morski ekosistem v takšni kondiciji, da nam bo še naprej služil. Morje nam daje hrano, čisti odplake, omogoča rekreacijo, in če ga uničimo, poti nazaj ni. Prav zato bi kazalo izkoristiti potencial degradiranih območij, medtem ko je širitev kopnega v morje kot strel v koleno. Investitorji ne skrivajo apetitov in prav nič jih ne skrbi, da bodo z velikopoteznimi načrti iztrebili našo edino morsko lužo, saj je zaradi prostorskih omejitev drugače skorajda ne moremo imenovati. Robert Turk jim je že neštetokrat prekrižal načrte, ko brez dlake na jeziku pove, kaj je mogoče narediti in kaj je nesprejemljivo. Bati se moramo dneva, ko tega ne bo več mogel početi.

Že čez kakšno desetletje bomo videli, če so svarila o nujnosti ohranitve morja komu odprla oči. Bojimo se, da bodo prevladali “višji” interesi.

Na papirju so zamisli o otoku pred Izolo, med izlivom Badaševice in Žusterno naj bi v morje nasipali material od izkopa za garažno hišo pod Muzejskim trgom, Luka Koper pa se pripravlja na širitev prvega pomola, zaradi česar si lahko obetamo še gostejši pomorski promet. Če k temu prištejemo še domače navtike, ki si poleti lastijo morje, je mera polna. Eni bi se s svojimi čolni najraje zarili v obrežje, drugi pa divje sidrajo tudi tam, kjer je strogo prepovedano. Najbrž se ne zavedajo, da s svojim početjem uničujejo morske travnike, ki imajo enak pomen kot gozdovi in travniki na kopnem. Rešitev bi bile urejene lokacije s sidrišči in ni jasno, zakaj v istrskih občinah še kar mencajo in ne zagrizejo v to težavo.

Z naravo in prostorom se ne gre igrati. Manevrskega prostora ni v obilju. Pri vseh vizijah je treba upoštevati, da so naravni ekosistemi v našem morju ranljivi, saj imamo malo možnosti za razvoj in obstoj. Že čez kakšno desetletje bomo videli, če so svarila komu odprla oči. Bojimo se, da bodo prevladali “višji” interesi.


Preberite še


Najbolj brano