Šport, ki dodaja vrednost življenju

Varovanci varstveno delovnih centrov iz Kopra, Nove Gorice, Kranja, Idrije in učenci osnovnih šol iz teh krajev so ta teden zaključili celoletni skupni trening v projektu Življenje je košarka. Na revialni tekmi, enajsti po vrsti po rojstni na koprskem kampu Boki Nachbar, so idrijski osnovnošolci in udeleženci pričarali nepozabno vzdušje.

Varovanci varstveno delovnih centrov in idrijski šolarji na revijalni 
tekmi projekta Življenje je košarka. Foto: Arhiv: ŽJK
Varovanci varstveno delovnih centrov in idrijski šolarji na revijalni tekmi projekta Življenje je košarka. Foto: Arhiv: ŽJK

IDRIJA > Na eni strani ekipa Varstveno delovnih centrov (VDC) Koper in Nova Gorica na drugi VDC Kranj in Vrhnika-Idrija, v obeh pa idrijski šolarji. Pred njimi šolski plesni skupini, nagovora župana Tomaža Venclja in direktorice domačega VDC Maje Velikajne, nad njimi polna dvorana šolarjev navijačev. Odigrala se je enajsta revialna tekma dragocenega vključevalnega projekta Življenje je košarka. “Ponovno se je potrdilo, da otroci sprejemajo drugačnost in osebe s posebnimi potrebami vključujejo v sodobno družbo na najboljši možen način,” je bil zadovoljen (od začetka) vodja projekta Siniša Drobnjak.

Od povabila k Nachbarju do priznanja zveze

Z revijalnimi tekmami štirje VDC-ji in partnerske šole iz Kopra, Renč, Idrije in Kranja zaključujejo celoletne skupne treninge košarke. Ta pomembno spodbuja varovance VDC k telesni aktivnosti. Bistvo projekta pa so njihovo vključevanje v vsakodnevne dejavnosti in razvoj solidarnosti ter strpnosti pri vseh udeležencih.

Šolarji, ki sodelujejo na treningih in tekmah, so zdavnaj pustili za seboj predsodke in druge omejitve. Revije - lani v Kranju, prej v Renčah, največkrat pa na košarkarskem kampu košarkarja, idejnega vodje projekta Boštjana Nachbarja v Kopru, so športno družabni dogodki na ravni, ki puščajo globok vtis in dodajajo vrednost življenju vsem sodelujočim.

S povabilom VDC Koper in Kranj na Nachbarjev kamp se je leta 2009 vključevalni projekt tudi začel. Kranjski košarkarski trener Siniša Drobnjak je poprijel z znanjem in s srcem ter z varovanci in šolarji premikal meje mogočega. Odzivi so bili odlični - od povezanih košarkarjev varovancev in šolarjev, prek publike do strokovnjakov.

Od leta 2011 je projekt del delovnega načrta VDC. Tri leta pozneje, ko sta se pridružila še preostala centra s partnerskima osnovnima šolama, so začeli z rednimi treningi in letvico meja pomikali više. Udeležili so se koprske tekme eurobasketa, trenirali s prvoligašema Krko in Šenčurjem ter pod okriljem projekta NBA Cares bili gostje številnih vidnih košarkarskih dogodkov. Pred dvema letoma je projekt Življenje je košarka uradno priznala in podprla tudi Košarkarska zveza Slovenije.

Najboljši možen neodločen izzid

Kot ambasadorji jih podpirajo košarkarji slovenskih klubov. Projekt želijo razširiti še na druge VDC, osnovne in srednje šole. V načrtu imajo več delavnic in okrepitev vzgoje v okviru predmeta domovinske in državljanske kulture in etike, v okviru katerih projekt v sodelujočih šolah že poteka.

Ciljev imajo še veliko. Vodja Drobnjak pa ve, da se je zanje vredno potruditi. Obrazi varovancev, ki so na idrijski tekmi dali vse od sebe, so po njej žareli. In rezultat? Ta ni najbolj pomemben. “Naša košarka ne predstavlja tekmovanja, temveč druženje in seveda učenje elementov igre po posebnih metodah in tehnikah. Neodločen rezultat - 27:27 je bil najlepši zaključek, ki smo si ga na idrijski tekmi lahko želeli. Ponovno je bilo lepo videti varovance VDC in idrijske učence, kako igrajo skupaj,” je zaključil Siniša Drobnjak in se lepo zahvalil košarkarjema - ambasadorju projekta Smiljanu Paviću (KK Šenčur) in podporniku Daliboju Đapi (KK Krka), ki sta prisostvovala tekmi.


Najbolj brano