Preplet tradicije in sodobnosti

Osrednji idrijski praznik - 38. festival idrijske čipke - na desetih razstavah prepleta tradicijo z inovativnostjo. Prazniku čarobnih prstov botruje na desetine veščih ustvarjalcev te umetnine - od otrok do babic. Čarobni prsti Marka Hatlaka z bendom in Vlatka Stefanovskega pa so botrovali prav taki otvoritvi festivala.

Živeti z idrijsko čipko, retrospektivna razstava oblačil in perila s 
čipko oblikovalke Urške Pirc v mali grajski galeriji.  Foto: Saša Dragoš
Živeti z idrijsko čipko, retrospektivna razstava oblačil in perila s čipko oblikovalke Urške Pirc v mali grajski galeriji.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Kar deset razstav idrijskih čipk je bilo v petek zvečer že odprtih, ko je harmonikar Mako Hatlak z bendom in gostom kitaristom Vlatkom Stefanovskim udarno, a slovesno, odprl 38. praznik te prefinjene ročne umetnine. Brez velikih besed praznik streže z umetnostjo čarobnih prstov. Osrednje - državno tekmovanje v klekljanju - bo po tradiciji v nedeljo.

“Preplet inovativnosti s tradicijo, ki je porok za razvoj idrijske čipke, je osrednje sporočilo festivala,” je poudaril župan Tomaž Vencelj. “Festival za pet zvezdično doživetje,” kot je prazniku in Idriji, trikratni Unescovi destinaciji, polaskala osrednja govornica, državna sekretarka Eva Štravs Podlogar. “Za spoštovanje tradicije, kot ključa na poti v visokotehnološko prihodnost,” je dodal osrednji pokrovitelj Edvard Svetlik.

Da je letošnji festival še posebno slovesen, ker je bilo klekljanje, torej neumorno delo ustvarjalcev najbolj prefinjene umetnine, vpisano na seznam nesnovne dediščine pri Unescu, je na otvoritvi razstave Živeti s čipko poudarila tudi direktorica Mestnega muzeja Ivana Leskovec.

S čipko v Ljubljani živi Idrijčanka Urška Pirc, ki se je z retrospektivno razstavo sprehodila skozi svoje ustvarjanje slovesnih, urbano vsakdanjih oblačil in spodnjega perila s čipko.

Do jeseni bo odprta v mali grajski galeriji. V veliki galeriji pa so učenci vseh oddelkov Čipkarske šole Idrija z umetniki občin Idrija, Ajdovščina in Cerkno, v sodelovanju z muzejem, predstavili imenitna likovna dela s čipko.

Učenci v šoli svoje najboljše izdelke zadnjega leta razstavljajo še na tradicionalni razstavi Poglej, kaj znam! Miza, kraj srečevanja, so razstavo slovesnih pogrinjkov poimenovale vse sekcije Društva idrijskih klekljaric v podzemni galeriji sv. Barbare. V goste so povabile še čipkarice Lepoglave in Splita.

Ma krilih domišljije (podhod magazina) so poletele študentke tekstilij in zasnovale še sodobne mašne plašče po umetniškem delu Helene Kottler Vurnik (cerkev sv. Trojice).

Modne kreacije s čipko predstavljajo v Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji, srebrn nakit s čipko pa v Studu Koder. Cerkljanske klekljarice društva Marjetica so razstavo klekljanega cvetja postavile v idrijskem domu upokojencev.

Med 30 preostalimi dogodki, so navdušili gledališčniki male gledališke šole in dramatičnega društva z režiserko Ano Kržišnik Blažica in predstavo Rdeča preproga, čipka in čas. Po rdeči preprogi so se kakopak sprehodile čipkarice s svojimi kreacijami in posebna gostja, slavna pevka in harfistka Raiven v slovesni obleki s čipko z enega prejšnjih modnih spektaklov.


Najbolj brano