Morje je toplo, a premalo slano

Do štirih metrov globine so včeraj morju namerili 24 Celzijevih stopinj, nakar se temperatura hitro zniža in doseže le 15 Celzijevih stopinj. Še naprej preseneča dokaj nizka slanost. Strokovnjaki ugibajo, da bi lahko bil pojav povezan z večjo količino padavin v zadnjih tednih in taljenjem snega, ki prispe v morje s pomočjo reke Pad.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > To je le nekaj ugotovitev ekipe Tihomirja Makovca z Morske biološke postaje Piran NIB, s katerim smo se včeraj ob tradicionalnem dnevu za morje, ki ga že tretje leto organizira vodja piranske enote zavoda za varstvo narave Robert Turk, srečali na lokaciji teren boje, kot pravijo morski poziciji v bližini oceanografske boje Vida nasproti Pirana.

“Na tem mestu vsake dva tedna opravljamo določene meritve. Včeraj smo med drugim v globine spustili sondo, s katero smo pridobili podatke o temperaturi morja in slanosti,” pojasnjuje Makovec. Pri vsebnostih kisika in klorofila niso opazili posebnosti, le slanost je dokaj nizka. Običajna slanost morja se giba pri 38 slanostnih enotah, zdaj pa so v zgornjih plasteh izmerili le 35 slanostnih enot.

Makovec in ekipa so v posebne rezervoarje shranili še morsko vodo z različnih globin, ki jo bodo nato strokovnjaki analizirali v laboratoriju. Pregledali bodo vsebnost fitoplanktona in zooplanktona ter njegovo številčnost. “V morje smo kot običajno potopili še kamero, da smo lahko preverili, kaj se dogaja od površine do dna. Denimo, kako je s populacijo meduz, ali so že prisotne rebrače in podobno,” pravi Makovec. V globini med petimi metri in 16 metri so opazili sluz oziroma morski sneg. To je skupek ogljikovih hidratov, na katere se nato “prilepijo” še drugi organizmi in ti kosmi nato v plahtah padejo na dno, kjer se razkrajajo.

Pred dnevi so se sicer s plovilom zadrževali tudi bližje obali, kjer so s posebnim strgalom nabirali vzorce sedimenta oziroma mulja, ki so ga nato sprali in shranili organizme, ki so se zadrževali v njem, da bodo lahko znanstveniki določili njihovo vrsto.


Najbolj brano