Nikogar se ne bojijo

Košarkarji Sixt Primorske so popolno sezono sklenili še z državnim naslovom. Pomembno vlogo v šampionskem moštvu je odigral Žan Mark Šiško, ki bo kljub ponudbam ostal med tigri tudi v naslednji sezoni. V športnem uredništvu Primorskih novic smo ga izbrali za športnika meseca maja na Primorskem.

Žan  Mark Šiško Foto: Zdravko Primožič/FPA
Žan Mark Šiško Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Eden ključnih igralcev Sixta Primorske je nedvomno Žan Mark Šiško, 189-centimetrov visoki 21-letni organizator igre, ki se je Primorski pridružil pred letom dni. Sezono je odigral konstantno. Blestel je predvsem z odličnimi podajami in razigravanji, nemalokrat pa je znal “trgati” mrežico nasprotnikov. Čeprav je imel v preteklosti nekaj nesoglasij s slovenskim selektorjem Radom Trifunovićem, reprezentanci ne zapira vrat.

V končani sezoni ste osvojili vse, kar se je osvojiti dalo. Ste ponosni?

Žan Mark Šiško

košarkar Sixt Primorske

“ Na igrišču sem imel proste roke, kar je bilo ključno za mojo samozavest.”

“Sezona je bila zelo uspešna. Delo, ki smo ga opravili pred in med sezono, je bilo več kot odlično.”

Kako zahtevna je bila sezona?

“Kar precej. S tem, ko smo dosegali vedno boljše rezultate in osvajali lovorike, se je večal tudi pritisk. Bili smo favoriti na dejansko vsaki tekmi. Sezona je bila naporna, a vse skupaj smo ob odlični medsebojni povezanosti in kemiji moštva lažje izpeljali.”

Katera od lovorik je bila prelomna?

“Zagotovo je to superpokalni naslov. Ta nam je dal veter v hrbet. Začeli smo še bolj verjeti vase. Pred sezono smo si za cilj zadali osvojitev naslova prvaka v ligi Aba 2. Vedeli smo, da nam to tekmovanje prinaša ligo Aba 1 in na to tekmovanje smo se najbolj pripravljali.”

Je bilo več pritiska čutiti med finalnimi nastopi ali je ta rasel skozi vso sezono?

“Rasel je skozi vso sezono. Ker so bili naši rezultati dobri, smo bili na vsaki tekmi favoriti. Vedeli smo, da moramo zmagovati. Iskreno pa moram povedati, da se je ta pritisk poznal na zadnji domači tekmi proti Olimpiji. A kljub temu smo se skupaj s trenerskim štabom in vsemi odgovornimi odlično zoperstavili izzivu in na koncu zasluženo slavili.”

Omenili ste trenerski štab. Odlično pripravljeni ste bili tako fizično, psihično kot tudi taktično. Celotna organizacija je bila ključ za tako uspešno sezono. Drži?

“Nedvomno. Vse se nam je izšlo. Kondicijski trener je opravil izjemno delo, saj čez sezono nismo imeli poškodb. Tudi košarkarsko smo bili odlično pripravljeni, zasluga za to pa gre seveda trenerskemu štabu. Vsako tekmo so odlično analizirali in to se je poznalo.”

Tigrom ste se pridružili pred šampionsko sezono. S čim ste imeli največ težav?

“Morda sem imel še največ težav s prilagajanjem na novega trenerja, igralce in na sistem igre. A hitro sem se uspel prilagoditi tudi na to.”

Bili ste podaljšana roka trenerja Jurice Golemca na igrišču. V enem izmed intervjujev je vaš soigralec Marko Jagodić Kuridža kot ključnega košarkarja izpostavil prav vas. So take pohvale dodatna motivacija za mladega košarkarja?

“To mi ogromno pomeni. Jurica mi je dal veliko vlogo v ekipi. Na igrišču sem imel proste roke, kar je bilo ključno za mojo samozavest. Ob takih ocenah sem seveda ponosen.”

Nekaj besed morava spregovoriti tudi o gledalcih, ki so bili predvsem v finalnih serijah zelo glasni.

“Nedvomno so bili navijači eden pomembnejših faktorjev. Vsak, ki igra košarko, si želi nabito polne dvorane. Upamo, da jih bo v naslednji sezoni še veliko več.”

Prihajajoča sezona bo še zahtevnejša. V Kopru boste gostili klube, kot so Crvena zvezda, Partizan, Budućnost, Cibona, … Se že veselite teh tekem?

“To bo velika nagrada za ves trud v pretekli sezoni. Nikogar se ne bojimo, smo samozavestni. Na tekmah ne bomo izobešali bele zastave, ampak skušali premagati vsakega. Kaj nam bo to prineslo, pa bomo videli.”

Omenili ste kemijo v moštvu. Je bila potem ta povezanost med vami igralci ključna za tako uspešno sezono?

“Nedvomno. Prav to je naša kakovost. Tudi v težkih trenutkih smo dihali drug za drugega. Poleg tega nas je vso sezono krasila zmagovalna mentaliteta.”

Ob takih predstavah, kot ste jih kazali, so verjetno že prihajale tudi ponudbe od drugod. Še ostajate med tigri?

“Nekaj ponudb je res prišlo, a sem sam osredotočen le na Primorsko. Pogodbo imam še za dve leti. Zagotovo ostajam. Zadovoljen sem, saj lahko tu izpolnjujem svoje igralske ambicije.”

Vemo, kaj se je z vašo udeležbo v slovenski reprezentanci dogajalo v lanski sezoni. So zdaj vrata za vas odprta ali zaprta?

“Iskreno povedano, ne vem. Reprezentanci bom, ne glede na vse, vedno na voljo. Če me bo selektor poklical, se bom odzval.”


Najbolj brano