Pobje veliko nastopajo in redko tekmujejo

Moška vokalna skupina Pobje iz Črnega Vrha je maja na festivalu Riga Sings, mednarodnem tekmovanju v sakralni pesmi, osvojila srebrno priznanje. V naši najbolj pevski vasi s kar devetimi zbori uspeh še vedno odmeva. Fantje, ki bi v Latviji skoraj osvojili zlato priznanje, pa prav tako niso pretirano razočarani ...

Črnovrški zbor Pobje se je v Rigi tako veselil  osvojenega srebrnega priznanja.  Foto: arhiv Pobje
Črnovrški zbor Pobje se je v Rigi tako veselil osvojenega srebrnega priznanja.  Foto: arhiv Pobje

ČRNI VRH, RIGA > “Čestitamo! Ponosni smo na vas!” je bil eden od transparentov, s katerimi so vokalno skupino Pobje množično sprejeli ob vrnitvi s festivala Riga Sings sovaščani v Črnem Vrhu. Množičen sprejem v naši najbolj pevski vasi, pravzaprav planoti s 1200 prebivalci in kar devetimi pevskimi zbori, je bil pričakovan. Srebrnega priznanja so se veselili, kot bi bilo zlato.

Vsestranski in najbolj zaposlen zbor

Fantovska skupina Pobje, sedaj zbor ubranih moških glasov, je leta 2003 nastala po naključju. Pokojni vsestranski kulturnik Bernard Čuk je ob množici mešanih zborov (najodmevnejši dr. Frančišek Lampe prepeva že 44 let) in ženskem pevskem zboru Ivan Rijavec (kot dekleta so pred dvema desetletjema prva posegla po srebrnem priznanju na Naši pesmi v Mariboru) želel slišati domačo pesem iz fantovskih grl.

In jo je! Fantje, vseskozi pod vodstvom odseljene domačinke Veronike Škedelj, so repertoar ljudskih in umetnih pesmi razširili na zavidljivo raven. S kakovostjo pa so Pobje presegli vsa pričakovanja. Ne le da so vse bolj ubrani, pač pa so tudi najbolj zaposlen zbor med množico črnovrških. Bogatijo vse mogoče prireditve v domači občini in okoliških. Ne manjkajo na nobeni pevski reviji in ustaljenih festivalih. Nastopajo dobrodelno, za povrh pa s podoknicami pridno skrbijo za kulturno osvetljevanje osebnih praznikov domačinov.

Sčasoma so zavidljiv repertoar razširili s sakralno pesmijo. Prav s tremi od teh so nastopili v Latviji. “Ker prav s sakralno pesmijo Pobje najbolje zvenijo,” je ocenila Škedljeva.

Na robu zlata

Za tekmovanje so se odločili po petih letih in pol leta so zagnano vadili. Z dvema pesmima domačih skladateljev (Jakob Gallus, Andrej Makor) in poljskega skladatelja Krzysztofa Janczaka, so prepričali za srebrno priznanje.

“Z rezultatom smo precej zadovoljni. Le malo nam je zmanjkalo do zlatega priznanja,” je povedal predsednik zbora Urban Rupnik.

Če je bilo pri fantih čutiti kanec razočaranja, so jih vaščani počastili kot zlate pevce. Pobje pa so obljubili, da bodo do naslednjega tekmovanja, ne prej kot čez dve leti, zagnano vadili. “Zlasti vokalno tehniko,” so pristavili.

Čeprav se za tekmovanja odločajo redko, bodo v naslednjih mesecih večkrat nastopili doma. Ker so lani “preskočili” koncert ob 15-letnici, so obljubili, da bodo prav kmalu povabili tudi nanj.  


Najbolj brano