Je prvi odšel Đenio ali mornarji

Preobrazbe, ki se dogajajo v Gibanju za občino Piran, sledijo naravnemu toku stvari. Združenje najrazličnejših ljudi, ki je nastalo nekaj mesecev pred lanskimi lokalnimi volitvami, je v nekem trenutku imelo isti cilj, se prebilo v občinsko palačo in zatem hitro sprlo. Ali je Gibanje vanjo popeljal Đenio Zadković ali oni njega, je že vse od odstopa Zadkovića z mesta predsednika Gibanja postalo najpomembnejše vprašanje. Je jadrnico Gibanja, ki je tako zmagoslavno priplula v piranski mandrač, z odstopom z mesta predsednika stranke prvi zapustil fotograf iz Lucije, ki je nepričakovano postal piranski župan, ali so v morje že prej poskakali mornarji?

Od odgovora na to vprašanje, ki si ga lahko da vsak posameznik posebej, je odvisna pot Gibanja. Iz njega lahko zraste nekaj novega, še boljšega, ali pa se bo sesulo samo vase in bo ostalo le spomin na ljudi, ki so bili dovolj drzni, da so se odkrito uprli samovoljnim načinom vladanja, a obenem preveč anarhični, da bi bili enotni. Če bomo ugotovili, da je Đenio Zadković prvi zapustil barko, bo junak, ki ga je na mesto župana imenovalo 4446 ljudi, izpadel kot izdajalec, mož, ki beži od konfliktov in ne zna disciplinirati upornih mornarjev, med katerimi očitno nikoli ni užival velikega spoštovanja.

Zgodba, ki jo te dni odrasli ljudje pišejo na facebooku, nanje deluje kot terapija pri psihiatru. Kongres stranke, ki naj bi sledil kmalu, pa bo priložnost, da si končno pogledajo tudi v oči.

Če pa bomo ugotovili, da so izdajalci tisti drugi, mornarji Gibanja torej, ki so jih v občinski svet ponesli glasovi 2321 volilcev, bo Đenio Zadković ostal župan, ki je v kratkem času preživel izdajstvo, nož v hrbet in srce. Zaradi politične neizkušenosti in naivnosti je izgubil glasove svetnikov, ki bi morali biti samoumevno na njegovi strani in mu dajati moč, da uresniči program ter občino očisti sumov korupcije, s katerimi se je kot s sršeni otepal predhodnik Peter Bossman. Tako pa je komaj začel s plovbo, ko so ga mornarji že držali v pasti in mu odpovedali poslušnost v slogu “Kaj boš ti meni govoril?”.

Obračunavanja o tem, kdo je koga izdal, bodo še sledila. Zgodba, ki jo te dni odrasli ljudje pišejo na facebooku, nanje deluje kot terapija pri psihiatru. Kongres stranke, ki naj bi sledil kmalu, pa bo priložnost, da si končno pogledajo tudi v oči.


Preberite še


Najbolj brano