Srčni, sproščeni ... in še zlati

Komorni zbor Ipavska z dirigentko Damjano Vončina se je s štiridnevnega 4. mednarodnega zborovskega tekmovanja Lege Artis v Tuzli vrnil z zlatim priznanjem, osvojenim v kategoriji mešanih zborov. Poleg te je v Bosni in Hercegovini konec minulega tedna osvojil še dve posebni nagradi.

Komorni zbor Ipavska je v Tuzli navdušil strokovno žirijo in občinstvo ter ganil tam živeče slovenske rojake.
Komorni zbor Ipavska je v Tuzli navdušil strokovno žirijo in občinstvo ter ganil tam živeče slovenske rojake.  

VIPAVA, TUZLA > Pevke in pevce z več koncev Vipavske, od leta 1998 združene v Komorni zbor Ipavska, je vrsto let vodil Matjaž Šček, od septembra lani pa jih dirigentka Damjana Vončina iz Godoviča. Minulim uspehom so v soboto v Bosanskem kulturnem centru v Tuzli dodali nove, že v četrtek pa so se predstavili na mestnem trgu v središču Tuzle, kjer so poslušalce pritegnili s slovenskimi ljudskimi. V petek so tekmovalni program zapeli v še ne dograjeni koncertni dvorani, v soboto pa je sledil tekmovalni nastop.

Dvorano so dvignili na noge

V D-kategoriji (mešani zbori) je nastopilo enajst zborov, štirje med njimi so se uvrstili v večerni finale Grand Prix; poleg Vipavcev še zbori iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Kolumbije.

Še več nagrad za slovenske zbore

S tekmovanja v Tuzli so se poleg primorskega zbora domov z nagradami v različnih kategorijah vrnili še drugi slovenski: Ženski pevski zbor Lilith s Ptuja, Mladinski pevski zbor OŠ Karla Destovnika - Kajuha Šoštanj, Ženski pevski zbor Korona, KUD Dobrna, oktet Arion iz Ljutomera, Akademski pevski zbor Risto Savin Žalec in Mešani pevski zbor Tabor.

Komorni zbor Ipavska je z nastopom pred mednarodno štiričlansko komisijo in občinstvom v Bosanskem kulturnem centru osvojil kar tri nagrade. Strokovna komisija je njegov nastop ocenila s 94,42 točke in zboru podelila zlato priznanje; s tem je osvojil absolutno drugo mesto, medtem ko je grand prix z oceno 96,96 domov odnesel tisti, ki je prišel od najdlje - univerzitetni zbor iz Bucaramange v Kolumbiji.

Vipavski zbor se je izkazal s premišljenim programom (renesansa, romantika, sodobnost in slovenska skladba), ki so ga pohvalili tudi člani strokovne komisije. V finalu je nastopil s Child of Song norveškega skladatelja Kima Andreja Arnesena in s skladbo Sama VovkaTa na Solbici, ki je na koncu dvorano dvignila na noge.

Komorni zbor Ipavska je poleg zlate osvojil še posebni nagradi - z Mendelssohnovo Richte mich, Gott za izvedbo skladbe iz obdobja romantike, z The Deer's Cry Arva Pärta pa za izvedbo sakralne skladbe.

Srečali so se tudi z rojaki

“Na tekmovalnem odru smo bili popolnoma sproščeni. Vprašala sem se, ali smo res na tekmovanju, saj je bilo vzdušje zelo umirjeno,” pravi dirigentka Damjana Vončina. “Ko smo se pred začetkom prve skladbe spogledali, sem vedela, da mi pevci povsem zaupajo in verjamejo, da bo nastop izpeljan tako, kakor ga znamo.” K še bolj bleščečemu uspehu je svoje dodalo še tekmovalno vzdušje.

Na gostovanju v Tuzli je Komorni zbor Ipavska razveselil in ganil tudi člane Slovenske skupnosti Tuzla. Na njenem sedežu v središču mesta so pevke in pevci s prepevanjem priredb ljudskih in s slovensko besedo marsikateremu rojaku privabili solze v oči.

Po koncertu so jim članice društva, povečini pevke Ženskega zbora Slovenčice, ustanovljenega pred desetimi leti, pripravile pogostitev s tradicionalnimi jedmi, ob katerih so oživeli spomini na kraje in prijatelje v domovini, poročajo iz zbora, njegov predsednik Mitja Sajovic pa dodaja: “Ipavsko družita srčnost in ljubezen do petja. Čas, ki ga preživimo skupaj, nam je zelo dragocen. Izkušnja v Tuzli je bila za nas fantastična.”

Z vetrom v jadrih se že veselijo novih izzivov.  


Najbolj brano