Novi trener Ilke Štuhec: Nisem Harry Potter

Novi trener slovenske kraljice smuka Ilke Štuhec je Stefan Abplanalp. Petinštiridesetletni Švicar iz okolice Berna je v prvem pogovoru s slovenskimi novinarji zatrdil, da ni Harry Potter, čarovniški vajenec s čarobno paličico. Želi pa dvakratni svetovni smukaški prvakinji pomagati pri iskanju ravnovesja, da bo njeno smučanje hitro in varno.

Ekipa Ilke Štuhec Foto: Sta
Ekipa Ilke Štuhec Foto: Sta

LJUBLJANA > Pogled na seznam varovank švicarskega trenerja za hitre discipline, smuk in superveleslalom, je impresiven. Treniral je Američanko Lindsey Vonn, ki jo je prav tako kot slovensko zvezdnico na smukaških strminah krasil pogumen in napadalen slog na vse ali nič.

Zna shajati z zvezdnicami

Bil je tudi trener še ene Američanke Julie Mancuso, treniral je tudi Švicarko Dominique Gisin in Norvežanko Ragnhild Mowinckel, Madžarka Edit Miklos pa se je z njegovo pomočjo znebila negativnega statusa eksotinje.

Očitno kot trener zna shajati z zvezdnicami: "Vsekakor lahko to, da sem že treniral šampionke in da vem, kako je osvajati kolajne in globuse, zelo pomaga. Ampak tudi Ilka to ve in lahko veliko prinese, ne potrebujem ji razlagati vsega. Bolj pomembno bo, da se bova znala poslušati."

"Mislim, da sem imel srečo v karieri, da sem lahko delal s šampionkami in da bom lahko znova delal s šampionko. Upam, da bom lahko zadovoljil vas, novinarje, Slovence in ..., lahko ji le zaželimo srečo, da bo Ilka zdrava. Imam zelo dober občutek glede te moje nove zaposlitve," je dejal novi glavni trener aktualne svetovne prvakinje v kraljevski disciplini.

"Zelo imam rad Slovenijo. Slovenci ste zelo prijetni ljudje. Vendar pa od mene ne pričakujte, da se bom naučil vašega jezika, to je zame nemogoče. Zame je bolj kot znanje jezika pomembno, da razumem kulturo vašega okolja," je prepričan trener, ki se je izkazal za zelo zgovornega in zabavnega sogovornika.

Vrhunski slovenski serviserji

"V preteklosti sem že imel priložnost delati s slovenskimi serviserji. Tako da sem lahko zelo dobro spoznal, kako delajo. Vsi serviserji, ne glede na to, ali gre za Švicarje, Avstrijce ali Slovence, so veliki garači. Za Slovence, tiste, s katerimi sem delal, pa lahko rečem, da so bili res vrhunski, vedno so se potrudili in pripravili hitre smuči," je nadaljeval Abplanalp, ki se ima pri svojem delu za perfekcionista.

"Slovenija je majhna država. Ampak prav neverjetno je, koliko dobrih serviserjev in trenerjev imate, z delom z njimi imam zelo dobre izkušnje," je še dodal Švicar, ki ga je prav poznanstvo z Ilkinim serviserjem Alešem Sopotnikom popeljalo na pot novega izziva.

"Dogovorjena sva, da se ne bom preselil v Slovenijo, ampak bom še naprej živel v Švici, kjer imam družino. Bom pa Ilko spremljal na vseh tekmah, delovali bomo kot ena ekipa. Sem zagovornik dela v skupini, ki me navdihuje," je še razkril.

Sodelovala naj bi do leta 2022, do zimskih olimpijskih iger na Kitajskem

"Vedno bom prvi na terenu in skušal poiskati, kje bi lahko Ilka dobila tisto prednost v primerjavi z drugimi," nadaljuje in dodaja, da si želi z Mariborčanko delati vsaj nekaj nadaljnjih sezon: "Najin dogovor, če bo vse šlo po načrtih, je, da bi sodelovala do konca olimpijskega ciklusa, do zimskih olimpijskih iger leta 2022 na Kitajskem. Potem pa bomo videli."

"Kratkoročni cilj je, da se Ilka vrne v tekmovalno karavano zdrava, da je samozavestna na smučeh. Upoštevati je treba, da bo to njena prva sezona po poškodbi. Veliko bo odvisno od tega, kako bo na tekmah decembra. Ne bi rad govoril o uvrstitvah na lestvicah. Cilj na olimpijskih igrah pa je seveda zlata kolajna," pravi trener.

Po 16 letih v svetovnem pokalu je lani maja prevzel mesto vodje regionalnega švicarskega otroškega programa v domačem kraju. Čeprav je ni iskal, je brez obotavljanja sprejel novo priložnost za vrnitev v vrhunski šport, saj mu je tudi žena dejala, da je v njem še ta žar.

"Svetovni pokal se lahko primerja z ligo prvakov. Takšna priložnost, da bi delal s takšno ekipo in takšno tekmovalko, se ti ne ponuja ravno vsak dan," je bil navdušen ob vrnitvi v beli cirkus.

Ilka je novega trenerja izbrala tudi na podlagi iskanja prave energije za delo v njeni ekipi: "Nisem Harry Potter. Mislim pa, da sem pozitivna oseba. Najprej se želim posvetiti telesni pripravi ter krepitvi moči. Med treningom pa je pomembno, da delamo oziroma dopuščamo napake, saj se tako kot v življenju največ lahko naučimo prav iz napak. Iz tega potem ustvarjamo to dobro energijo in lahko nastanejo dobre stvari."

Želi si, da bo Ilkino smučanje varno in da bo zdrava

Izkušeni švicarski strateg Ilke ne želi spreminjati, prav tako ne njenega napadalnega in hitrega sloga. Želi ji pomagati pri taktičnem pristopu, da ne bo le hitra, ampak da bo njeno smučanje varno in da bo zdrava: "So tekme, kjer se lahko vržeš na glavo, potem so pa takšne tekme, kjer moraš 'taktizirati' oziroma voziti 'pametno', pač da se obvaruješ pred nepredvidenimi dogodki."

Na vprašanje, kdo bo v ekipi Ilke Štuhec šef, pa je odgovoril v šaljivem tonu: "To je zelo nevarno vprašanje. Ilka je središče vsega, ampak v ekipi ne bo šlo za klasično delitev na šefa in delavce. Odgovornost bo porazdeljena. Ko bo šlo za vprašanje opreme, bo Aleš šef. Ko bo šlo za vprašanje kondicije, bo šef Jani (Gril). Ko bo šlo za smučarski načrt, bom jaz odgovoren, tu je še Darja (Črnko), ki je sestavila to ekipo in je menedžer ekipe."


Najbolj brano