Ljubljanska nadškofija mariborski pomagala pri odkupu Slomškovega zavoda na Vrbanski

Ljubljanska nadškofija naj bi mariborski, ki se je zaradi tveganih poslov pred desetletjem znašla v hudih finančnih težavah, priskočila na pomoč pri reševanju premoženja. Kot poroča spletni portal Siol, so s posojilom pred upniki in zasegom obvarovali Zavod Antona Martina Slomška v Vrbanski ulici, v katerem deluje tudi škofijska gimnazija.

Ivan Štuhec Foto: Daniel Novakovic
Ivan Štuhec Foto: Daniel Novakovic

MARIBOR > Novi lastnik kompleksa šol je po pisanju Siola pred tedni postalo podjetje Skalina, ki se v glavnem ukvarja z gostinstvom in ga je Nadškofija Maribor prenesla na Vikariat Antona Martina Slomška. Direktor podjetja je moralni teolog Ivan Štuhec, sicer tudi direktor Slomškovega zavoda.

Po informacijah portala je podjetje glavnino denarja za odkup kompleksa šol našlo pri Nadškofiji Ljubljana, a ta pričakuje, da bo denar dobila nazaj. Njeno podjetje Metropolitana, ki gospodari z gozdovi na Gorenjskem in upravlja druge cerkvene nepremičnine, jim je odobrilo posojilo v višini 2,5-milijona evrov, ki bo zapadlo leta 2029, zanj pa bo morala Skalina plačevati slab odstotek obresti na leto, ki bodo v desetih letih nanesle dobrih 200.000 evrov.

Kot še dodaja portal, so za reševanje kompleksa na Vrbanski po dostopnih informacijah porabili približno pet milijonov evrov. Denar naj bi več kot pol leta zbirali pri domačih in tujih donatorjih, za pomoč pa so se z nabirko obrnili tudi na vernike v posameznih cerkvah.

Za projekt je bil zadolžen Štuhec, slovenski škofje pa so po pisanju Siola na redni seji septembra sprejeli sklep, s katerim so mu dovolili obisk vseh slovenskih župnij, kjer jim je izročil zloženke, plakate in jih povabil k donaciji.

Časa za rešitev ni bilo več veliko, še dodaja portal, saj bo v začetku prihodnjega leta zapadlo posojilo pri banki Sparkasse, ki je mariborski nadškofiji v začetku leta 2015 posodila 26 milijonov evrov in jo s tem rešila pred črnim scenarijem.

Metropolitana je sicer uspešno podjetje, saj po pisanju portala letno iz poslovanja ustvari več kot osem milijonov evrov denarnega toka. Konec leta 2017 naj bi imela na računu že nekaj manj kot 14 milijonov evrov sredstev. Že pred slabim desetletjem je mariborski nadškofiji posodila 9,2 milijona evrov, kar je njenemu holdingu Zvon Ena omogočilo, da za leto dni odloži razglasitev insolventnosti.

Mariborski nadškofiji, ki je še pred desetletjem upravljala premoženje, vredno več sto milijonov evrov, je po finančnem zlomu njenih holdingov grozilo celo, da bo izgubila številne nepremičnine, a jih je večino s pomočjo tujih škofij in drugih partnerjev rešila pred upniki.

Sedež nadškofije v središču Maribora je tako leta 2016 kupila avstrijska fundacija v lasti škofij iz Salzburga, Celovca in Gradca, cerkev Sv. Alojzija je istega leta kupila Hrvaška katoliška misija v Mariboru, objekt Andreanum, v katerem je sicer teološka fakulteta, je oktobra lani kupil avstrijski nepremičninski sklad Trivium, orglarsko delavnico v Hočah pa je kupilo podjetje Orgle Dvoršak.

Novega lastnika za zdaj še niso našli za stolnico Sv. Janeza Krstnika, dvorec Betnava z okoliškimi gozdovi ter za samostan v Studenicah v občini Poljčane, še piše Siol.


Najbolj brano