So majhni, a nepogrešljivi

Na Otlici so s slovesnostjo obeležili 150-letnico šolstva na Gori. OŠ Otlica je najmanjša šola v ajdovski občini, a sodobna in odprta v okolje, njeni učenci pa dosegajo primerljive rezultate z vrstniki iz večjih šol. Že od nekdaj je kulturno središče kraja in ključna vez mladine z domačim okoljem. Nedavno so jubilej šolstva obeležili tudi v Podbrdu.

“Ponosni smo na našo šolo!” so v en glas zatrdili učenci na Otlici. Foto: Alenka Tratnik
“Ponosni smo na našo šolo!” so v en glas zatrdili učenci na Otlici. Foto: Alenka Tratnik

OTLICA, PODBRDO > Osnovna šola Otlica je z 61 učenci od prvega do devetega razreda ter z oddelkom predšolskih otrok najmanjša v ajdovski občini, a je kljub nekaterim težnjam po njeni ukinitvi in preoblikovanju z vztrajnostjo zaposlenih in z gorjansko trmo domačinov ostala samostojna. Tako nadaljuje tradicijo šolstva, s koreninami v letu 1869, ko je tam začela delovati uradna šola za silo, v kateri so poučevali duhovniki. Skozi desetletja so se šolski sistemi menjali in domačini se še spominjajo težkih let pod Italijo, pa tudi razcveta po drugi svetovni vojni, ko so šole delovale na Otlici, Kovku in na Predmeji, obiskovalo pa jih je več kot 260 otrok.

Po zaprtju zadnjih dveh, je obstala le šola na Otlici, ki se je leta 1980 preselila v novo stavbo. Po gradnji prizidka in prenovi šolske stavbe so učenci z Otlice, Kovka in s Predmeje pred devetimi leti dobili še telovadnico, knjižnico, računalniško in likovno učilnico ter tehnično delavnico. Danes je sodobna šola, pouk v njej pa ne poteka samo v učilnicah, ampak tudi sredi idilične pokrajine.

61

učencev trenutno obiskuje OŠ Otlica,

42

učencev pa OŠ Simona Kosa Podbrdo

Zaradi majhnega števila učencev poteka pouk v kombiniranih oddelkih. “A z veliko požrtvovalnostjo učiteljev dosegajo naši učenci tako na vzgojno-izobraževalnem nivoju kot na tekmovanjih in natečajih primerljive rezultate z večjimi in so uspešni tudi v šolanju naprej,” je poudaril ravnatelj šole Aleksander Popit.

Otroci imajo pravico hoditi v šolo v domačem kraju

Kot je poudaril na slovesnosti in v zborniku o šolstvu na Gori Naših 150 let, imajo šole na podeželju za tamkajšnje prebivalce in za širše okolje še poseben pomen, saj ohranjajo podeželje živo in igrajo pomembno vlogo pri tkanju vezi med mladimi in domačim okoljem. “Prav zaradi tega zagovarjam in bom vedno zagovarjal stališče, da imajo otroci pravico hoditi v šolo v domačem kraju.”

Šole na podeželju imajo za tamkajšnje prebivalce in za širše okolje še poseben pomen, saj ohranjajo podeželje živo in igrajo pomembno vlogo pri tkanju vezi med mladimi in domačim okoljem.

Zato je izpostavil posluh in razumevanje Občine Ajdovščina, saj je podprla gradnjo prizidka, financira pa tudi deleže zaposlitev za kadre, ki so nujno potrebni, in delež ur za ločeno poučevanje v kombiniranih oddelkih. Kolektiv je prizadeven in povezan in kot pravi ravnatelj, otrokom nudijo vse, kar potrebujejo. “Za razliko od ravnateljev velikih šol moram kot ravnatelj majhne šole početi zelo veliko stvari. Edino v kuhinji še nisem bil.”

Učencem, učiteljem, drugim zaposlenim na šoli, staršem in ostalim domačinom je ob jubileju čestital tudi župan Tadej Beočanin in zaželel, da bi šola še naprej ohranjala tradicijo in vrednote, ki jo delajo posebno, ter imela šolarjev še za dolga stoletja. Ob tej priložnosti je ravnatelju izročil jubilejno priznanje. Slovesnost so z bogatim kulturnim programom pod vodstvom mentorjev pospremili učenci, ki so v en glas zaključili, da so ponosni na svojo šolo. Na ogled je bila tudi priložnostna razstava.

Jubilej tudi v Baški grapi

Podobno kot na Gori so nedavno v Podbrdu obeležili 150-letnico šolstva v gornjem delu Baške grape. Tudi tam se je šolstvo začelo v tako imenovani šoli za silo. Leta 1896 je dobilo Podbrdo prvega posvetnega učitelja, leta 1905 pa prvo šolo. Med obema vojnama je bil učni jezik v šoli italijanski, leta 1963 je šola dobila večji prizidek, leta 1981 pa telovadnico. V letu 1971 je tam začel delovati vrtec. V povojnem času je imela kar šest podružnic, zadnjo so zaprli leta 2003. Največ, kar 321 učencev je gulilo šolske klopi v šolskem letu 1966/67, zdaj pa edino šolo v grapi obiskuje 42 učencev.

Slovesnost so pripravili v OŠ Simona Kosa v Podbrdu, kjer so zbrane nagovorili ravnateljica Polonca Kenda, tolminski župan Uroš Brežan in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Prireditev so z izvirnim programom sooblikovali sedanji učenci in otroci iz vrtca, s spomini na šolska leta pa tudi bivši učenci in učitelji. Ob jubileju so izdali tematsko glasilo Šolarček izpod Črne prsti.


Najbolj brano