Proti “tigrom” še ni rešitve

Tigrasti komarji so že dolgo ena od največjih poletnih nadlog na Goriškem. Medtem ko se jih v sosednji Furlaniji Julijski krajini lotevajo z dezinsekcijo, ta pri nas na javnih površinah ni dovoljena. Na mestni občini pravijo, da se zavedajo problema, a za zdaj rešitve nimajo. “Letos bo treba še potrpeti,” pravi Nejc Koradin iz županovega kabineta.

Medtem ko čez mejo  na javnih površinah že nekaj let zatirajo tigraste komarje, pri nas to ni dovoljeno, 
zato ima mestna občina, vsaj za zdaj,  zvezane roke. Foto: Leo Caharija
Medtem ko čez mejo na javnih površinah že nekaj let zatirajo tigraste komarje, pri nas to ni dovoljeno, zato ima mestna občina, vsaj za zdaj, zvezane roke. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Če vprašate povprečnega Novogoričana, katera je največja poletna nadloga, jih bo ogromno poleg visokih temperatur odgovorilo tudi: tigrasti komarji. Ti so sicer najbolj agresivni avgusta in septembra, a začnejo parati živce že z dvigom temperatur. Nova Gorica in njena okolica, kjer so poletja vroča in vlažnost visoka, obenem pa je veliko nizkega rastja in vrtov, je malodane idealno območje za komarje. Tigrasti so sicer postali nadloga skoraj po vseh nižjih območjih po Sloveniji, prav na njenem zahodnem robu pa so med najbolj agresivnimi.

V Italiji dezinsekcija, pri nas le obveščanje

V sosednji Italiji, kjer so pred leti imeli epidemijo, sočasno z obveščanjem javnosti, kako lahko ukrepa, tigraste komarje že nekaj let zatirajo z larvicidi, ki uničujejo ličinke, in dezinsekcijo proti odraslim komarjem. Pred dnevi so se akcije znova lotili v Trstu, Tržiču, Gorici, kjer dezinsekcijo izvajajo na območjih šol in javnih parkov, kjer so otroška igrišča.

Mnogi menijo, da bi se morali s to nadlogo bolj odločno spoprijeti tudi v Novi Gorici. “Vemo, kako radodarna sta bila lansko poletje in jesen s tigrastimi komarji po Sloveniji, ponekod so ljudje tožili, da je zaradi njih nemogoče opravljati dejavnosti na prostem. Ker je bila letošnja zima izjemno mila, me zanima, kakšni bodo ukrepi za zatiranje oziroma omejitev tigrastega komarja,” je na to pred kratkim znova opozorila mestna svetnica Liste Mateja Arčona Andrejka Markočič Šušmelj.

“Špricati” na javnih površinah se ne sme

“Problematika tigrastega komarja je zelo kompleksna in še zdaleč enostavno rešljiva,” odgovarjajo v oddelku za okolje in prostor mestne občine. Kot pravijo, spremljajo, kaj na tem področju počnejo v sosednjih državah. A izvajanje dezinsekcije na prostem z biocidnimi preparati V Sloveniji ni dovoljeno, ker še ni uradno registriranega insekticida za ta namen. “Nekaj priglašenih biocidov je sicer dovoljenih za zunanjo uporabo, vendar le neposredno ob zgradbi na steni, balkonu ali terasi. Urad za kemikalije ni izdal dovoljenja za uporabo biocidov na zelenih javnih površinah, ker biocidi večinoma vsebujejo aktivne snovi, ki so zelo strupene za vodne organizme z dolgotrajnimi učinki, za katere uporaba v okolju na ravni EU še ni bila ocenjena ali odobrena,” pojasnjujejo v oddelku. Da množična uporaba insekticidov ni rešitev, je denimo prepričan predstojnik novogoriške enote NIJZ dr. Marko Vudrag.

Zato občini za zdaj ne preostane drugega kot ozaveščanje občanov o izvoru, načinu širjenja, življenjskem krogu in okolju tigrastega komarja ter priporočila, kaj lahko storijo za preprečevanje širjenja in povečevanje številčnosti v okolici hiš.

Nejc Koradin: “Letos bo treba še potrpeti”

“S problemom se ukvarjamo, a presega kompetenco ene občine,” se strinja Nejc Koradin iz županovega kabineta. Prednost biocidov je, da kratkoročno rešijo težavo, na dolgi rok pa so lahko škodljivi, meni, zato je vprašanje, če je zatiranje z njimi smiselno: “Iščemo načine, kako to reševati na sonaraven način. V nekaterih mestih recimo uvajajo naravnega sovražnika komarja. Odgovorov, kako se tega lotiti, še nimamo, omejuje pa nas tudi zakonodaja. Tako da bo letos treba še potrpeti.” Strinja pa se, da lahko občani sami veliko naredijo, zato bo občina obveščala o načinih, kako to storiti.


Najbolj brano