Poskrbite za hlad, kožo in počutje

Poleti večina pozablja, da je neprevidno nastavljanje soncu zdravju škodljivo. Lahko se pojavi tudi toplotni udar. Zato poskrbite za primerno zaščito in ji prilagodite ritem življenja.

V vročini poiščite osvežitev, senco in ohlajen prostor. Foto: Zdravko Primožič/FPA
V vročini poiščite osvežitev, senco in ohlajen prostor. Foto: Zdravko Primožič/FPA

Sonce koristi zdravju, z njim organizem dobi tudi D vitamin, je pa hkrati pretiravanje s sončenjem zelo nevarno. Poleg toplotne izčrpanosti in toplotnega udara se lahko pojavijo nevarne opekline, rak na koži in njegova najnevarnejše oblike - melanom.

Na sonce se podajte primerno zaščiteni z oblačili, pokrivali, sončnimi očali. Kožo natrite s kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem.

Zaščitite se

Tudi na poti v službo ali hojo po mestu vas sonce lahko opeče. Pred vsakim odhodom zdoma je treba kožo zaščititi pred UV žarki. Uporabite kremo z visokim zaščitnim faktorjem, ljudje z občutljivo kožo s faktorjem 50. Zaščitite tudi kožo na obrazu, nosu, zatilju, ušesa. Nosite pokrivalo in sončna očala.

Senca in hlad

Zdravniki za poletje svetujejo: zadržujte se v osenčenih in ohlajenih prostorih, oblecite ohlapna, svetla, lahka oblačila, v pripeki ostanite v ohlajenih prostorih. Če nimate klimatske naprave, zračite stanovanje ponoči, čez dan zaprite okna. Hladite ga z ventilatorjem, a ta v hudi vročini ne zadošča.

Zaradi klimatske naprave in ventilatorja se lahko pri bolj občutljivih in ljudeh, ki se obilno potijo, pojavi prehlad, zato se neposredno ne nastavljajte pihanju, naprave usmerite stran od telesa. Pomaga tudi tuširanje z mlačno vodo. Poleti ne uporabljajte pečice štedilnika, saj dodatno segreva prostor.

Voda, vročina, krvni tlak

Pijte veliko vode, še preden začutite žejo. Ledeno hladna voda in drugi hladni napitki dražijo prebavila in povzročajo vnetje grla. Pijače, ki vsebujejo alkohol, kofein ali teofilin (pravi čaj), povečajo izločanje vode in ne pogasijo žeje.

Popijete vsaj toliko tekočine, da boste vsak dan izločili običajno količino seča. Kadar je seča malo in je temen, je to znak dehidracije.

V vročini telo izgublja večjo količino tekočine z znojenjem. Večja izguba tekočine okrepi učinkovitost zdravil za nižanje krvnega tlaka. Z dodatno uporabo zdravil za odvajanje vode se lahko pojavi izsušenost telesa. Zato si morate meriti krvni tlak vsak dan sede in stoje. Ob rednem jemanju zdravil za nižanje krvnega tlaka je slednji lahko nizek najprej stoje, nato sede. Kadar je stoje nizek, je priporočljivo zmanjšati ali začasno izpustiti odmerek zdravil za nižanje tlaka. Se pa morate prej o tem posvetovati z osebnim zdravnikom.

Ostareli se morajo vsak dan tehtati. Če se telesna masa zniža pod običajno, je treba zmanjšati ali začasno opustiti zdravila za odvajanje vode, a se morate tudi o tem prej posvetovati z zdravnikom.

Izčrpanost in toplotni udar

V vročini se lahko pojavi toplotna izčrpanost. Znaki so: močno znojenje, onemoglost, hladna in bleda koža, hiter in šibek pulz, slabost, lahko tudi bruhanje, omotica. Ob teh znakih se mora prizadeti takoj umakniti v hladnejši prostor, kjer naj se uleže in si zrahlja oblačila. Popiti mora večjo količino vode, a po majhnih požirkih. Poskrbite za hlajenje telesa s pomočjo vlažnih tkanin in ventilatorja. Kadar ne preneha bruhati, je treba takoj k zdravniku.

Še resnejše stanje je toplotni udar. Zanj so značilni telesna temperatura nad 39 stopinjami Celzija, vroča in pordela koža, hiter in močan utrip, motnje zavesti in krči. Ukrepajte takoj in pokličite reševalce. Prizadetega morate umakniti v hladen prostor in ga hladiti s hladnimi, vlažnimi tkaninami ali hladno kopeljo. Nikakor ne smete prizadetemu z motnjami zavesti ponujati nobene tekočine.


Najbolj brano