Opekarstvo še živi

Z Opekarskimi dnevi v Biljah ohranjajo spomin na dejavnost, ki je včasih dajala kruh skoraj vsaki družini v vasi. Letošnje so čez vikend izpeljali pod naslovom Ohranimo spomin.

Otroci so na delavnici ustvarjali izdelke iz gline. Foto: Alenka Ožbot
Otroci so na delavnici ustvarjali izdelke iz gline. Foto: Alenka Ožbot

BILJE > Začeli so se s petkovim kulturnim programom v Domu krajanov Negovan Nemec, v katerem so predvajali film o opekarjih, trije domačini, ki so včasih delali v frnaži, so predstavili svoje zgodbe, nastopili so biljenski šolarji in odprli so razstavo Društva keramikov Bilje.

V soboto so otroci na delavnici ustvarjali izdelke iz gline (na fotografiji), izkušeni opekarji pa so ročno izdelovali opeko in korce. Na že tretjem opekarskem otroškem nogometnem turnirju se je preizkusilo pet ekip mladih nogometašev. Na pokušino pa so bile tudi letos tradicionalne opekarske jedi, od “frnažarskega” krompirja do polente in fižolovke.

Tridnevna prireditev, ki so jo organizirali Kulturno turistično društvo Zarja Bilje, Društvo keramikov Bilje in krajevna skupnost v sodelovanju z domačima društvoma žena in upokojencev, krajevno organizacijo Rdečega križa in biljenskim nogometnim društvom, se je zaključila z nedeljsko mašo za opekarje v domači cerkvi.


Najbolj brano