Unikaten spoj sodobnega in viktorijanskega

Viktorijanske hiše so prav posebne, zasanjane lepotice, ki jim čas ni odvzel njihove lepote. Posejane po starih prestolnicah sveta hranijo premnoge detajle preteklosti, ki sodobnemu bivanju dajejo pridih skrivnostne patine.

Mogočna stopnišča vodijo v sobane, kjer postelje z baldahini zrejo na balkone z izrezljanimi ali kovanimi ograjami, bogate stropne štukature se pnejo nad visokimi stenami in kamini iz marmorja - vse je prepredeno s šepetom zgodb in lahkotnim pišem plasti krinolin, ki so neslišno drsele po debelih preprogah. Nekdanje gospodarice zdaj nemo zro s svojih oljnih portretov in iz njihovih izrazov ni mogoče razbrati, ali so jim sedanje barve in oblike, ki se postavljajo na obnovljeni scenografiji, ljube ali ne.

Spoštovanje do arhitekturne lupine

Poetičnim razsežnostim starega navkljub se življenje spreminja in ambienti starih hiš se mu prilagajajo. Tako se je zgodilo tudi z viktorijansko luksuzno vilo v avstralskem Sidneyju. Zgrajena je bila okoli leta 1891 in njena zunanjost je ohranila vse tipične elemente tistega obdobja, kakršne so med drugim umetelno kovane železne ograje, ki ustvarjajo čipkaste naslone na dolgih verandah, železni nosilni stebri in obokan vhod. V notranjosti pa so si lastniki želeli moderno eleganco, ki jih bo objemala s svojo toplino in ne bo preveč poštirkana.

Lepo je včasih odstreti zavese in pokukati v domove na drugem koncu sveta, v katerih se družita zgodovina in sedanji trenutek.

Prenovo so zaupali domačemu interierskemu opremljevalcu Brendanu Wongu, ki pa je svoje znanje brusil tudi v Londonu in Parizu. Njegov pristop odlikuje spoštovanje do arhitekturne lupine, v kateri snuje svoje ambientalne zgodbe. Wong je prisluhnil hiši, upošteval pa je tudi želje lastnikov in tako je nastal unikaten spoj sodobnega in viktorijanskega.

Zelena prinaša svežino

Svežino prinaša predvsem zelena, ki se lepo druži z belino sten in temnimi podi. Domovanje je opremil tudi s premnogimi detajli, ki pa niso vpadljivi in jih oko zazna šele sčasoma. Seveda pa ni šlo brez večjih poudarkov, premišljeno postavljenih tako, da naredijo močan vtis in dajejo pečat prostoru.

Zelena komoda zasije že pri vhodu kot brušen drag kamen, na katerem odseva in se lomi svetloba - je sijajen kontrapunkt črnemu podu, izvirnemu stopnišču iz cedrovine in polkrožnemu oboku nad njim in vzpostavlja živahen dialog med tradicionalnim in sodobnim. Bivalni prostori so odeti v razkošje. Tla dnevne sobe in jedilnice so prekrita s svilenimi preprogami, stoli prevlečeni z žametom. V ogledalu nad starim marmornatim kaminom, narejenim posebej za ta ambient, se prostor lomi in sestavlja. Spalnice, odmaknjene v nadstropju nad njim, niso tako dramatične - njihovo opremo je oblikovalec zasnoval umirjeno, preprosto, z mislijo na čim večje udobje. Tudi tu se pojavi živa zelena kot detajl, ki blago poseže v siceršnjo belino. Brendon Wong oblikuje tudi pohištvo in luči, za spalnico je tako zasnoval počivalnik, na katerem lahko lastnika uživata v svetlobi in pogledih, ki jih nudijo okna in vrata, odprta proti viktorijanskemu balkonu.

Seveda je na prvi pogled očitno, da tu domuje razkošje, ki je rezervirano za premožne. A prestižna eleganca in dragocena oprema ne delujeta hladno ali nastopaško, nista le ambient za fotografiranje, ampak dom, zelo drugačen od tistih, v katere vstopamo vsak dan. In lepo je včasih odstreti zavese in pokukati v domove na drugem koncu sveta, v katerih se družita zgodovina in sedanji trenutek.


Najbolj brano