Množično in pisano na tržaški paradi ponosa

FVG Pride, prva parada ponosa, ki je v Trst pritegnila med 6000 (po oceni policije) in 8000 obiskovalcev (po oceni prirediteljev), ne bo ostala v spominu zgolj po zavzemanju za pravice LGBTQ+ oseb, temveč predvsem kot klic za enakopravnost čisto vseh prikrajšanih.

 Foto: Maja Pertič Gombač
Foto: Maja Pertič Gombač

TRST > “Ne razumem, kaj naj bi bila normalna družina. Tu smo, ker ima naša družina čisto vse pravice, in ne vidim razloga, zakaj jih ne bi imeli tudi vsi ostali, ki imajo kakorkoli kogarkoli radi,” je zatrdil Stefano, Tržačan, ki se je prve parade ponosa udeležil z ženo, dvoletnima hčerkama, psičkoma na mavričnih povodcih in taščo. Množica, ki je popoldne krenila izpred železniške postaje, se je dotaknila vsaj treh točk spomina, med katerimi je bil tudi Slovenski narodni dom. Tam so obiskovalce poučili o fašističnem požigu in prebrali Kosovelov Kons 2.

Pisana, nasmejana, miroljubna in generacijsko izjemno raznolika množica se je po tržaških ulicah pomikala v ritmu glasbe, ki je valovila z več tovornjakov, za spremljavo pa so poskrbeli tudi orkestri, bobnarke in ženski pevski zbor.

Mladoletni dekleti iz Pirana, prižeti v objem, sta v Trst prišli, ne da bi staršem povedali, da se bosta udeležili parade ponosa, češ da ju ne bi razumeli. Mama dveh osnovnošolcev iz Ljubljane pa je bila tam, ker si želi svet, v katerem ne bi razlikovali med “vašimi in našimi”, med “vi in mi”.

“Zgodovinski trenutek močnega zatiranja političnega nasprotja in drugačnosti - ki se sedaj odvija na vsedržavni in lokalni institucionalni ravni - nam ponuja priložnost, da Pride postane trenutek radikalnosti in boja proti zatiranju LGBT+ skupnosti in proti vsakršnemu zatiranju,” je v slovenščini prebrala govor Bruna Mahne v imenu organizacije Niti ena manj (Non una di meno).

Po več kot dveh urah pohoda po tržaških ulicah je sprevod prispel na Trg zedinjenja, kjer pa tržaška oblast ni dovolila sklepnega koncerta. Med vznesenimi in kritičnimi govori velja omeniti besede Sandija Pauline, Slovenca v odboru FVG Pride, ki je opozoril na poseben pomen dejstva, da lahko v slovenščini govori prav na trgu, kjer je Benito Mussolini razglasil rasne zakone. Večerni koncert so zaradi prepovedi tržaškega župana gostile Milje, kjer je zbrane z ganljivim govorom presenetila priljubljena pevka Elisa. Med drugim je dejala, da tudi sama prihaja iz družine, ki je mnogi niso sprejeli.


Najbolj brano