Obiščejo Piran in pristanejo v zgodbi

Predlani je Maja Sotenšek odprla vrata svojega doma v Piranu in začela sprejemati sodobne vagabunde, kakor rada poimenuje svoje goste. Vtise in utrinke si je beležila in jih objavila v knjigi Airbnbnjevske zgodbe, opremljeni z ilustracijami domačinke Miram Monica.

Zgodbe je napisala Maja Sotenšek, knjigo je  ilustrirala  Miriam 
Monica.  Foto: ilustrirala Miriam Monica
Zgodbe je napisala Maja Sotenšek, knjigo je ilustrirala Miriam Monica.  Foto: ilustrirala Miriam Monica

Iskriva in vedoželjna Maja Sotenšek že od nekdaj rada raziskuje svet in odkriva novo. Tako je bilo kar nekako logično, da se je odločila odpreti svoja piranska vrata podobno mislečim in jih gostiti s pomočjo spletne platforme airbnb, zdaj že dodobra uveljavljene tudi v naših krajih. Svojo hišo je nekoliko preuredila in tako je pritlično stanovanje z majhnim vrtom tik ob obali v poletnih mesecih vedno znova polno zanimivih gostov z različnih koncev sveta.

Umetnostna zgodovinarka, ki je poklicno dobo preživela kot knjižničarka, rada spoznava ljudi in tudi zdaj to ostaja del njenega bogatega vsakdana. “Včasih z gosti takoj prepoznamo sorodnost, se začutimo in poklepetamo, delimo svoje zgodbe. Spet drugič ohranjamo razdaljo in se srečamo le ob prihodu in odhodu,” opisuje vtise iz zadnjih dveh let. Z nekaterimi gosti se poveže manj, z drugimi bolj, nemalokrat se z njimi tudi odpravi v istrsko zaledje in na Kras ter jim izlet začini še z marsikaterim zanimivim podatkom in legendo. “So pa tudi gostje,” pravi, “ki ostajajo raje kar samo v Piranu in se prepuščajo temu skrivnostnemu, očarljivemu mestecu. In celo takšni se najdejo, ki se po več dni skorajda ne premaknejo iz hiše in z vrta.”

Pisana pahljača gostov

Maja Sotenšek si že od začetka, odkar se je po upokojitvi lotila tovrstnega oddajanja pritličnega stanovanja v hiši, ki so jo že pred veliko desetletji kupili njeni stari starši, sproti zapisuje utrinke in vtise. Čedalje več jih je in vse bolj raznoliki so, nekaj jih je strnila v zelo berljive in zanimive zgodbe: pred nami se razpre pisana pahljača gostov in njihovih zanimivih karakterjev - od zagnanega mladega informatika, priletnega živahnega para iz Avstralije, mame in hčere, več kot navezanih na svoja mobilnika, norveškega para in njune poroke v dežju, čutečega Ralpha in Kemala, dunajske psihiatrinje in njenega psa, francoskega užitkarja …

Izpiljen jezik, izvrstne ilustracije

Zbrano je obogatila in dopolnila s svojimi popotniškimi izkušnjami. Sama, s hčerko ali prijatelji se je potepala po svetu in prav tako prenočevala kot airbnb gostja. Vse to je zdaj na voljo tudi bralcem, v priročni knjigi Airbnbjevske zgodbe. “Te kratke zgodbe so utrinki mimobežnih srečanj, napisane v želji, da bi morebitnim bralcem krajšale čas med počitnicami ali potovanji, na vlaku, morda v letaliških čakalnicah. Medtem ko čakamo, naj se pred nami odpre pot v novo življenjsko pustolovščino …” je avtorica pospremila knjižni prvenec.

Njena knjiga ni le zbirka zanimivih zgodb, pač pa pisanje odlikuje spretno prepletanje stvarnega dogajanja in občutkov ter vtisov tenkočutne opazovalke, vse pa je zapisano v izpiljenem jeziku. Knjiga je tudi izjemno lično oblikovana, predvsem pa jo dopolnjujejo in bogatijo izvrstne ilustracije prav tako domačinke, Pirančanke Miriam Monica.

Nova knjiga je svojevrsten poklon Piranu in eni od številnih še ohranjenih kamnitih hiš, obenem pa je to prelep pozdrav skorajšnjemu poletju.  


Najbolj brano