Morje v znamenju temperaturnih preskokov

Še minuli petek je imelo morje le 17 stopinj Celzija, že v sredo, pet dni zatem, pa pet stopinj več, kar 23. Zanimivo je tudi, da je bilo v četrtek sredi dneva za 0,7 stopinje toplejše od ozračja, kjer so namerili le 22,5 stopinje. V prihodnjih dneh pa se morje utegne segreti celo na 24 ali 25 stopinj.

Prihodnje dni bo morje zaradi toplega in stabilnega vremena še 
topleje, pričakovati je, da bodo  kopališča    polna.     Foto: Mirjana Cerin
Prihodnje dni bo morje zaradi toplega in stabilnega vremena še topleje, pričakovati je, da bodo kopališča polna.  Foto: Mirjana Cerin

ISTRA > Tako naglo segrevanje morja, za katerega velja, da se počasi segreva in ohlaja, mnoge preseneča, čeprav na Morski biološki postaji Piran poudarjajo, da ima 23 do 24 stopinj Celzija zgolj na gladini oziroma do tri metre globoko. Na globini do 23 metrov ima še vedno le 15 stopinj. Podatki so z oceanografske boje Vida, v Kopru ob kapitaniji so morju v četrtek popoldne namerili 23,7 stopinje in ozračju 25,3 stopinje, ker je merilno mesto bliže obali in ker je pihal jugo.

Vplivi toplega in stabilnega vremena

Branko Čermelj, raziskovalec, ki na Morski biološki postaji spremlja parametre na boji Vida, segrevanje morja pripisuje toplemu in stabilnemu vremenu. “Če ozračje ne bi bilo tako mirno in bi pihala burja ali bi šla mimo naših krajev kakšna fronta, bi se sloji vode premešali; hladna voda z dna bi prišla do gladine, zato bi kakšen meter pod njo namerili okrog 17 stopinj Celzija.” Čermelj meni, da se bo morje v prihodnjih dneh segrelo na 24 ali 25 stopinj, če bo ozračje še naprej tako mirno.

Po napovedih vremenoslovcev na Agenciji za okolje (Arso) se bo zgodilo prav to. Brane Gregorčič pravi, da bosta do sredine prihodnjega tedna pihala kvečjemu burin in maestral in ne burja. Do torka se bo ozračje ob morju segrelo na 30, v notranjosti Slovenije pa na 32 stopinj Celzija.

Rekordni dnevni temperaturni preskoki

Čeprav je bilo morje 6. junija lani in predlani še bolj toplo, imelo je skoraj 25 stopinj Celzija, so pri njegovem segrevanju letos zanimivi dnevni temperaturni preskoki. V nedeljo in ponedeljek se je temperatura morja dvignila za dve stopinji, v torek in sredo pa za skoraj pet stopinj. Vsako noč se je morje ohladilo; v torek v zgodnjih jutranjih urah na približno 17,5 stopinje, naslednje jutro na 19 stopinj. To zanimivo dinamiko spremljajo tudi hidrologi na Arsu. “V dolgoletnem obdobju od leta 1957 do 2017 je temperatura morja v začetku junija zrasla kvečjemu za dve stopinji na dan, letos pa je tudi za skoraj pet stopinj. Takšnih skokov doslej ni bilo,” opozarja hidrolog Igor Strojan.


Najbolj brano