Škerjanc: “Jedro moštva bomo zadržali”

Medtem ko so si nogometaši in trenerji privoščili kratek oddih (priprave bodo začeli 17. junija), je v pisarnah novega nogometnega prvoligaša živahno. Direktor NK Tabor Davor Škerjanc je bil že dopoldne po noči proslavljanja prve lige v polnem pogonu.

Davor Škerjanc, igralec in hkrati direktor novega primorskega 
prvoligaša Foto: Matej Glavina
Davor Škerjanc, igralec in hkrati direktor novega primorskega prvoligaša Foto: Matej Glavina

SEŽANA > Tudi med najinim pogovorom se se vrstili telefonski klici, teh ne bo manjkalo niti v prihodnjih dneh. “Vse bolj intenzivno se dogaja, mi pa imamo zelo malo časa, saj moramo preskočiti dve stopnički naenkrat,” Davor Škerjanc, direktor in še vedno tudi igralcev NK Tabor, ki se je dela v klubu lotil pred tremi leti in v tem času klub iz tretje spravil v prvo SNL.

Kaj vam je prineslo največje zadovoljstvo? Morda vrnitev navijačev?

Davor Škerjanc

direktor NK Tabor

“Vsekakor bo to ekipa, ki bi znala predstavljati prijetno presenečenje prve lige.”

“Točno to, predvsem to vzdušje med tekmo in po tekmi v Novi Gorici. Ko gledam posnetke, imam občutek, da se to ne dogaja pri nas, sploh na Primorskem, kjer je navijaška kultura takšna, kot je. Zadovoljen sem, da smo ljudi zdramili in jim prinesli zadovoljstvo”.

V Sežani so po neuspelem izletu in napačnih potezah v prvi ligi pred 18 leti dolgo zviška gledali na nogomet. Kako ste okolje uspeli prepričati, da spet zaupa klubu?

“Res je bilo na začetku naše zgodbe pred tremi leti ogromno negativizma, marsikdo nam ni privoščil rezultata. V tem obdobju smo pokazali veliko dobrega in to ljudje počasi prepoznavajo. Določena mera previdnosti je bila razumljiva, saj smo prišli novi ljudje, ki smo bili začetniki na področju organizacije in vodenja, imeli smo izkušnje le z igranjem nogometa. Tudi naš generalni sponzor Cherrybox še ni bil v športu. Do tega, kar smo danes, nas je pripeljala vizija.”

Tudi to, da je šele drugič klub iz kvalifikacij izločil prvoligaša in se odločil za igranje v prvi ligi, nekaj pove.

“Kar nekaj zgodovine je v tem, v to sodi tudi izpad Gorice. Pripravljeni smo dvigniti klub na višjo raven in se boriti tudi za sredino lestvice.”

Z Andrejem Razdrhom kot trenerjem ste zadeli v polno.

“Iskali smo trenerja, ki bo zgodbo pomaknil na višjo raven. V začetku smo zraven sami domači fantje. Uroš Barut je prvi dve leti odlično peljal zgodbo, neverjetno, kako hitro se je iz igralca in trenerja ekipe U-13 prelevil v trenerja članske ekipe in ekipo pripeljal v drugo ligo. Po določenem času pa potrebuješ trenerja z več izkušnjami in karizme, da ni iz lokalnega okolja, ker je tako težko delovati in sprejemati težke odločitve. Razdrh zna tudi pod pritiskom peljati zadeve, kot je treba.”

Tudi sami ste pokazali veliko zrelosti, saj ste svojčas Olimpijo zapustili prav zaradi Razdrha.

“Res je. On me ni videl v svoji viziji igre. Sem pa takrat spoznal, kako se obnaša in ravna z igralcem, ki mu ni v ospredju, takrat sva se odkrito pogovorila. Načrti se lomijo prav v času, ko ni vse idealno. Za velike stvari je treba odmisliti ego. Gledal sem samo njegovo trenersko delo in človeško plat. Zame je eden najboljših trenerjev v Sloveniji.”

Katere so najbolj nujne poteze pred novo sezono?

“Veliko dela nas čaka. Z NZS pridejo na ogled infrastrukture, stadion za prvo leto igranja v prvi SNL zadovoljuje kriterije, za naprej bo treba še kaj urediti. Sledi reorganizacija pisarne z dodatno profesionalizacijo določenih nalog, potem pa okrepitev nogometne ekipe. Jedro moštva bomo zadržali. Dodati mu moramo še nekaj širine in še kakšnega igralca, ki bo ekipo v ključnih trenutkih popeljal proti zmagi.”

Koliko sprememb bo v ekipi? Ali prvi strelec Papa Ibou Kebe ostaja?

“Z večino ključnih igralcev smo podaljšali pogodbe ali pa smo v zaključnih pogovorih. Glede Kebeja še ni jasno. Če dobi ponudbo iz tujine, lahko odide, za zdaj je še naš član. Ni izključeno, da ne bo prispela kakšna ponudba za katerega od naših nogometašev. Vsekakor pa moramo okrepiti napad. Načrtujemo sedem ali osem prihodov. Kakšno ime bo zagotovo vzbudilo pozornost, vsekakor pa bo to ekipa, ki bi znala predstavljati prijetno presenečenje prve lige.”

Boste kaj posegli v tabor poražencev kvalifikacij?

“Ne verjamem, se pa nikoli ne ve. Gorica je v zadnjem času igrala precej slabo in tako se tudi posamezniki težko izkažejo. Seveda imajo kakovostne igralce z Etienom Velikonjo, Rokom Grudino in še nekaterimi, Grega Sorčan pa najbrž odhaja v tujino.”

Kako boste ohranili racionalno presojo ob plazu ponudb takšnih in drugačnih menedžerjevi? Ima zadnjo besedo pri kadrovanju Razdrh?

“O tem odloča ožja vodstvena ekipa, že dolgo časa ustvarjamo tudi ožjo skupino zunanjih sodelavcev, ki nam pomaga pri kadrovanju.”

Kaj pa denar? Brez pol milijona evrov v prvi ligi ni obstanka.

“Pol milijona bo premalo za resno zgodbo. Pokrovitelj nam trdno stoji ob strani, evforija je pritegnila nove obraze na tribune, začenjamo se pogovarjati za dodatna sponzorstva. Verjamem, da smo pokazali dovolj zrelosti, uspeh smo napovedali in se nismo skrivali za alibiji. Pred tremi leti nas niso jemali resno, danes pa lahko sami vidite, kako je.”


Najbolj brano