Septembra prvi del razpisov za glavna dela

Še nedavno je nad projektom drugi tir visela bojazen, da se finančna konstrukcija ne bo izšla, danes je razpoložljivih virov financiranja preveč, se lahko pohvalijo v 2TDK. Poleg šestih komercialnih bank, ki so izrazile interes za kreditiranje projekta, zdaj do 140 milijonov evrov zanj ponuja še Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD). Cena vseh teh kreditov pa še ni znana.

Direktor 2TDK Dušan Zorko Foto: STA
Direktor 2TDK Dušan Zorko Foto: STA

LJUBLJANA > 2TDK z bankami še ni dorekla kreditnih pogojev. Za zdaj je znano le, da bi Slovenija 250-milijonski kredit, ki ga je prejšnji mesec odobrila Evropska investicijska banka (EIB), vračala 30 let, ročnost komercialnih kreditov pa bi bila od 20 do 30 let.

Ponudila se je še EBRD

Kreditni pogoji in obrestne mere bodo stvar pogajanj. Kot poudarjajo v vodstvu projektnega podjetja 2TDK, bodo pogoji ugodnejši, ko bo država sprejela poroštveni zakon.

Čez teden ali dva naj bi izbrali ponudnika za gradnjo mostov in galerije Glinščica.

V skladu z investicijskim načrtom bo morala družba 2TDK pri komercialnih bankah za projekt drugi tir najeti 167 milijonov evrov kreditov. Poizvedbo, ali so pripravljene odobriti kredit, je aprila poslala na 15 bank, v začetku maja pa prejela pritrdilni odgovor šestih. Z odzivom so zelo zadovoljni, pravi generalni direktor 2TDK Dušan Zorko: “Menim, da so na ta način banke, predvsem pa Evropa, prepoznale kvaliteto tega projekta.”

Katere komercialne banke so pripravljene kreditirati projekt, na 2TDK še ne želijo govoriti, niti ne želijo povedati, ali je med njimi tudi ena od kitajskih bank. Razkrili so le, da bodo v paketu šestih komercialnih ponudb obravnavali tudi ponudbo Slovenske izvozne in razvojne banke (SID).

Interes za sodelovanje je sama izkazala tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD). Projektu bi lahko namenila do 140 milijonov evrov posojila. EBRD naj bi bila zainteresirana za kreditiranje zadnje faze gradnje, torej opremljanje proge Divača-Koper s signalizacijo in vso potrebno infrastrukturo. Ponudbo EBRD na 2TDK zdaj še preučujejo.

Glavna dela ločeno za kraški in flišnati teren

Na 2TDK so pripravili tudi strategijo javnega naročanja, ki se je bodo držali pri objavljanju razpisov za gradbena in druga dela. Po tem načrtu bodo izvajalce glavnih gradbenih del iskali v treh sklopih. Prva dva bosta objavljena sočasno, vendar v dveh delih; za dela na kraškem terenu od Divače do konca drugega tunela, in za dela na flišnatih tleh, od konca drugega tunela do Luke Koper.

Razpisni postopek za prva dva sklopa bo dvofazen, pristop k javnemu naročanju opisuje direktor 2TDK Marko Brezigar. Najprej bodo septembra objavili razpis, s katerim bodo ugotavljali kvalifikacije oziroma sposobnost izvajalcev, da izvedejo načrtovana dela. “Ko bodo sposobni izvajalci z vsemi referencami izbrani, bo v drugi fazi sledil samo še razpis za ceno,” pojasnjuje Brezigar.

Konec leta 2022 naj bi v tretjem razpisnem sklopu izbrali še izvajalca za opremo nove proge Koper-Divača.

Trenutno na trasi poteka gradnja 14 od 23 razpisanih dostopnih cest. Te naj bi bile dokončane do sredine prihodnjega leta. Na trasi še vedno tečejo tudi arheološke raziskave. Čez teden ali dva naj bi izbrali ponudnika za gradnjo mostov in galerije Glinščica, če ne bo pritožb pa nato v roku dveh mesecev z njim podpisali pogodbo.


Najbolj brano