Tri idejne rešitve za šolo na Škofijah

Ena od volilnih obljub koprskega župana Aleša Bržana je bila tudi rešitev vprašanja osnovne šole na Škofijah. Pred kratkim je zamisli najprej razkazal predstavnikom krajanov in vodstvu šole, nakar bodo dopolnjene različice predstavili še na zboru krajanov.

 Župan Aleš Bržan je pred dnevi  predstavil tri različice za rešitev 
prostorske problematike šole na Škofijah. Ko bodo zadeve dorečene, bodo o tem razpravljali  še na zboru krajanov. Foto: Ekoper
Župan Aleš Bržan je pred dnevi predstavil tri različice za rešitev prostorske problematike šole na Škofijah. Ko bodo zadeve dorečene, bodo o tem razpravljali še na zboru krajanov. Foto: Ekoper

ŠKOFIJE > Aleš Bržan se je sestal s predsednikom krajevne skupnosti Škofije Matjažem Čokom, predstavniki Civilne iniciative Špet in ravnateljico OŠ Oskarja Kovačiča Vlasto Baraga ter jim predstavil tri idejne rešitve prostorske problematike tamkajšnje osnovne šole.

Konstruktivna izmenjava mnenj

Prva predvideva energetsko sanacijo, o kateri je bil govor lani. Druga možnost je postopna rušitev in fazna gradnja novih oddelkov, ki bi bili navezani na osrednji del. Večnamenskega prostora in kuhinje tako ne bi rušili, ampak le prenovili. Po tretji različici bi se lotili novogradnje, ki bi jo umestili nad zdajšnjo šolo in pod lani prenovljeno igrišče, povezana pa bi bila s telovadnico in knjižnico.

Na podlagi predlogov bodo različice dopolnili in jih dodelali ter jih na prihodnjem zboru krajanov (datum še ni določen) tudi predstavili širši javnosti. Predstavnik Špeta Alan Radin ocenjuje, da je šlo za konstruktivno izmenjavo mnenj. “Prav je, da so v proces odločanja vpeti tako predstavniki šole, civilne sfere in predstavniki krajevne skupnosti. To je dialog, za katerega smo si tudi ves čas prizadevali,” pravi.

Matjaž Čok pravi, da so Škofije vse bolj zanimive za priseljevanje, zato ocenjuje, da bo treba problematiko šole rešiti celovito, skupaj s prometno ureditvijo v neposredni bližini. “Ne želim prejudicirati, katera različica je najboljša, ker menim, da je treba pri odločanju dati prednost stroki. Seveda pa vsi pričakujemo, da bodo v občini poiskali rešitev, ki bo primerna današnjemu času,” poudarja.

Krajani so v preteklosti večkrat pojasnili, da zgolj energetska sanacija zanje ni sprejemljiva in da pričakujejo novo šolo. V letošnjem občinskem proračunu je na voljo 15.000 evrov za ureditev dokumentacije za oceno dejanskih prostorskih potreb šole ter možnost prostorske umestitve na Škofijah.


Najbolj brano