Miklavič je člane ekipe vezal na svoj mandat

Novogoriški župan Klemen Miklavič je svojo ožjo sedemčlansko ekipo sestavil iz ekonomistke, pravnika, arhitekta, gradbenika, imenoval je tudi tri podžupane, od tega bosta dva delovala poklicno.

Novogoriški župan Klemen Miklavič Foto: Leo Caharija
Novogoriški župan Klemen Miklavič Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Novogoriški župan Klemen Miklavičsi je za oblikovanje svoje ožje ekipe vzel razmeroma veliko časa. Dokončno je bila oblikovana sredi aprila, štiri mesece in pol po prevzemu funkcije.

Mladi, a strokovni

Na občino je pripeljal razmeroma mlado, a strokovno podkovano ekipo, ki doslej praviloma ni delovala v javnih institucijah. Občinsko upravo kot direktorica od 6. maja vodi ekonomistka 43-letna Maja Grapulin Vadjunec, ki ima tudi veliko izkušenj iz računovodstva in diplomo iz poslovne administracije, njena predhodnica Vesna Mikuž pa se je vrnila na mesto notranje občinske revizorke.

Mestna občina Novo mesto, ki je s 36.000 prebivalci primerljiva z Novo Gorico, ima tri podžupane. Podžupanja funkcijo opravlja poklicno, dva podžupana pa nepoklicno. Župan Gregor Macedoni je bil izvoljen v drugi mandat in nima svetovalcev. V kabinetu župana je ob četverici že prej zaposlenih uslužbencev za nedoločen čas še peterica zaposlenih za mandat župana. Ob vodji kabineta so to še svetovalci za protokol in odnose z javnostmi. DES

Andreja Markočiča, vodjo kabineta prejšnjega župana Mateja Arčona, je Miklavič premaknil na mesto podsekretarja za organizacijsko premoženjske zadeve, za vodjo svojega kabineta pa je imenoval gradbenika 38-letnega Gorazda Božiča, ki sicer že dolga leta deluje kot organizator v kulturi, bil pa je tudi nepogrešljiv v Miklavičevi predvolilni kampanji. Prioritetno se osredotoča na delo v zvezi s kandidaturo za naziv Evropske prestolnice kulture, s kulturnimi projekti in naložbo v pokrit bazen.

Fabjan in Koradin novi sili v kabinetu

Tesnejši županov sodelavec v kabinetu je od maja še 39-letni pravnik Jaka Fabjan, zadolžen za področje stanovanjske politike, delo s krajevnimi skupnostmi, participativni proračun in področje infrastrukture. Kot je povedal Miklavič, gre predvsem za pravne zadeve, ki pa hkrati zahtevajo tudi razumevanje politične situacije.

Miklavič je v kabinet tik pred zdajci imenoval še 37-letnega arhitekta Nejca Koradina, ki je zadolžen za urbanizem, prostor, mobilnost, okoljsko in energetsko politiko. Zaenkrat je imenovan za obdobje treh mesecev, a naj bi v upravi najverjetneje ostal dlje časa. Kar gre sklepati tudi iz tega, da mu je župan zaupal zelo širok spekter zadolžitev.

Sodelavce na zaupanje, protikandidata za podžupana

V nasprotju s predhodniki je Miklavič ožje sodelavce, ki jih je pripeljal v upravo, imenoval za čas trajanja svojega mandata in ne za nedoločen čas. V primerjavi z Matejem Arčonom, ki je imel dva podžupana, Miklaviču pomagajo trije.

Prva dva, ekonomist Sebastjan Komel (SD) in magistra upravnih znanosti Elena Zavadlav Ušaj (SDS) sta bila njegova tekmeca na županskih volitvah. Da jim je zaupal to funkcijo, ni nenavadno, saj je njegova Goriška.si s SD in SDS oblikovala koalicijo. Komel funkcijo opravlja nepoklicno, zadolžen je za gospodarske projekte, poslovne cone in razvoj infrastrukture. Zavadlav Ušajeva pa je zadolžena za projekte na področju šolstva, kulture, mladine, starejših, sociale in zdravstva. Funkcijo opravlja nepoklicno, a je že dogovorjeno, da bo postala profesionalna podžupanja, ni pa še določeno, kdaj.

Funkcijo podžupana pa poklicno že opravlja ekonomist Simon Rosič (Goriška.si), doslej zaposlen kot kriminalist, ki je zadolžen za razvoj turizma, športa, za prireditve, za preventivo na področju drog in kriminala in razvoj podeželja.


Komentar novinarja

Mitja Marussig

Umetnost vlaganja v kadre

Ob vsaki menjavi oblasti se neizogibno začnejo vrstiti ugibanja, kako bo nov župan prevetril občinsko upravo, komu se že ali se bo tresel stolček, kdo bo prišel in kdo odletel. Zlobni jeziki začnejo preštevati, kdo vse stoji v vrsti za solidno plačano službo, prišepetovalci so že dan po volitvah na delu. Kadrovanje, pri katerem se troši denar davkoplačevalcev, je izjemno hvaležna tema za vsake vrste razprav, od resnih do gostilniških. V resnici je veliko bolj zapleteno kot zgolj preštevanje ...

Preberi več

Najbolj brano