Most Leonarda da Vincija tudi v Vipavi

Občina Vipava bo še naprej sodelovala v projektu vzpostavitve nove evropske kulturne poti, posvečene Leonardu da Vinciju. Za začetek naj bi po napovedih župana v Vipavi po načrtih velikega misleca postavili model znamenitega “reševalnega mostu”, ob njem pa informacijsko tablo s predstavitvijo Leonardovega dela v Vipavski dolini.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Po dveh letih od prvih pogovorov o sodelovanju Občine Vipava v projektu vzpostavitve evropske kulturne poti, posvečene velikemu humanistu Leonardu da Vinciju, bodo po besedah vipavskega župana Gorana Kodelje predstavniki Vincija, kjer se je genij rodil, Amboisa, kjer je umrl, in Vipave, ki jo je obiskal v letu 1500, v začetku julija podpisali statut o ustanovitvi konzorcija, prek katerega bodo projekt prijavili Svetu Evrope. “Posledično se nadejamo, da bomo na razpisih dobili denar tudi za organizacijo dogodkov v zvezi z Leonardom in njegovimi potmi po Vipavski dolini,” je pojasnil Kodelja.

Zapisi in skice, ohranjeni v rokopisih Leonarda da Vincija, namreč pričajo, da je leta 1500 med bivanjem na Goriškem obiskal tudi Vipavo. Tu je preučeval rečne struge in vodne tokove, spoznanja pa uporabil v načrtih za vodne zapornice in jezove, ki bi služili kot obramba pred turškimi vdori, kmetom pa olajšali namakanje. Prav zato se Občina Vipava pridružuje projektu Poti Leonarda da Vincija. Če bo uradno potrjen, bo pot povezala 15 evropskih držav.

Novi vipavski župan je bil sprva zadržan do pobude, saj v Vipavi ni ohranjenega nobenega elementa, ki bi pričal o obisku in delu velikega uma. “Ko smo razmišljali, kako bi lahko bila Vipava zanimiva tudi s tega vidika, smo razmišljali, da bi po zgledu mesta Vinci postavili skulpturo reševalnega mostu iz lesa, ki ga je da Vinci načrtoval brez uporabe vrvi in železa. Model mostu 'ponte salvatico' bi v dolžino meril približno deset, v višino pa tri metre, postavili pa bi ga v zadnjem delu Podskale. Zraven bi postavili informacijsko tablo v štirih jezikih, ki bi govorila o zgodbi Leonarda v Vipavski dolini in o tem mostu,” je predstavil aktualno zamisel.

Če bo projekt uspel, bi lahko organizirali tudi različne konference, razstave in simpozije. “Ne izključujemo niti spominske sobe. Ne nujno v stavbi, kjer deluje TIC, saj smo projekt njene obnove začasno postavili na stran, a mislim, da imamo v Vipavi na voljo še kak prostor,” je še povedal župan.


Najbolj brano