Dve učilnici več za 200. obletnico

Podružnična šola Korte, ki jo je država pred sedmimi leti nameravala zapreti, se zdaj sooča s prostorsko stisko. Rešili jo bodo s preureditvijo prostorov in gradnjo prizidka, za kar bo izolska občina namenila 240.564 evrov. V začetku tedna so podjetje Adriaing že uvedli v delo, naložbo bodo končali do oktobra, še preden bo šola obeležila 200. obletnico.

Podružnično šolo bodo dozidali na tej strani.
Podružnično šolo bodo dozidali na tej strani.  

KORTE > Najprej bodo postavili temelje za 155 kvadratnih metrov velik prizidek in uredili potrebno komunalno infrastrukturo. Zatem bodo eno od zdajšnjih učilnic preuredili v večnamenski prostor, ki ga bodo uporabljali tudi kot jedilnico, nakar bodo dokončali prizidek in vanj umestili dve učilnici.

Sočasno bodo zgradili še manjši, 16 kvadratnih metrov velik, prizidek za vrtčevske sanitarije, saj v šolskem objektu deluje tudi vrtec, ki je oddelek Vrtca Mavrica, medtem ko je šola podružnica OŠ Vojke Šmuc.

58

učencev je vpisanih letos

20

učencev je bilo vpisanih v začetku desetletja

Od skorajšnjega zaprtja do prostorske stiske

Dela bodo začeli po lani junija pridobljenem gradbenem dovoljenju in nadaljevali po njegovi nekoliko spremenjeni različici, ker bo dozidava klasična in ne montažna, kot je objekt iz leta 1976. Naložbo so uvrstili med letošnje prednostne naloge, saj v vrtec zadnja leta vpisujejo vse več otrok. “Zagotavljanje primernih pogojev za izobraževanje otrok in delo učiteljev je med pomembnejšimi poslanstvi lokalnih skupnosti. Zadovoljni smo, da bomo v podružnični šoli omogočili boljše pogoje še pred njeno 200. obletnico,” pravi župan Danilo Markočič.

Za to šolo poudarja, da je več kot samo uspešna in tesno povezana z življenjem v kraju; ima tudi izjemno zgodovinsko vrednost, saj je bila prva slovenska ljudska šola v Istri in ima najdaljše neprekinjeno delovanje. Oktobra letos bodo obeležili 200. obletnico. Še pred sedmimi leti pa je šoli zaradi skromnega vpisa grozilo zaprtje, a je občina sofinancirala program in šola se je ohranila. Od takrat število vpisanih učencev narašča.

Šolo so ustanovili oktobra 1819

Državno ljudsko šolo v Kortah so ustanovili 16. oktobra 1819, kaplan Matteo Gianola, po domače Janola, je v jeziku, ki so ga takrat govorili domačini (v analih je zapisano, da je bila to ilirščina), poučeval 13 od 49 šoloobveznih otrok. Vendar je šola delovala že prej, saj je France Ravnik, ki je v Kortah služboval kot učitelj in župnik, leta 1883 zapisal, da je s poučevanjem začel Marco Dudine v farni hiši. Kakorkoli že, leta 1815 je šolo obiskovalo nekaj dečkov, pouk je najbrž potekal v italijanščini, dve leti kasneje pa je inšpektor postal krkavški dekan Josip Dedkovič, ki je obvladal vse tri tedanje deželne jezike. V letih 1823-1839 se je število učencev povečalo na 41, prihajali so tudi iz Padne, Gažona in Srgašev. Štirirazredna šola je v šolskem letu 1951/52 prerasla v osemletko, leta 1954 jo je obiskovalo 155 otrok, višjo stopnjo pa so preselili v Izolo (v Kortah je ostala samostojna “petrazrednica”) in v letu 1963/64 je postala podružnica OŠ Vojke Šmuc. Leta 1976 so jo preselili v zdajšnjo montažno stavbo v Čedljah, obiskovalo jo je 32 učencev. Po letu 2000 je njihovo število začelo upadati, v začetku desetletja je upadlo na približno 20.

Primanjkuje jim učilnic

Šola ima zdaj štiri oddelke, od katerih je eden, za tretji in četrti razred, kombiniran. Obiskuje jo 58 učencev, v njej dela sedem učiteljev in trije drugi delavci, ki si jih šola deli z vrtcem.

Vodi jo Maja Vargazon, ki se dobro zaveda, da bodo z dozidavo rešili prostorsko stisko. “Odkar v zadnjih letih število učencev narašča, nam primanjkuje učilnic,“ pojasnjuje.


Najbolj brano