Bržan obdan z ženskami

Koprski župan Aleš Bržan očitno zaupa ženskam, saj se je pri oblikovanju ožje ekipe obdal s kar tremi sodelavkami, še dvema pa je namenil nepoklicno podžupansko funkcijo. Vloge svetovalcev je večinoma dodelil moškim: eden je pravi operativec na terenu, drugi je njegov dolgoletni prijatelj in zaupnik, tretji pa ima nadzor nad infrastrukturnimi projekti.

Koprski župan Aleš Bržan Foto: Tomaž Primožič/FPA
Koprski župan Aleš Bržan Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Za vršilko dolžnosti direktorice občinske uprave je imenoval Tamaro Kozlovič, po izobrazbi magistrica znanosti s področja managementa poslovnih sistemov in je v mandatu Borisa Popoviča vodila koprsko turistično organizacijo.

Ali se bo obdržala na tem položaju, pa bo jasno, ko bo županova komisija za izbor kandidatov obravnavala tri prispele prijave na razpis za to delovno mesto. Slišati je, da naj bi koprsko občino zastopala tudi v nadzornem svetu Luke Koper, kjer naj bi nasledila predhodnico - tako v vlogi direktorice občinske uprave kot nadzornice - Sabino Mozetič.

Mestna občina Kranj, ki je z 58.000 prebivalci zelo podobna Kopru, ima dva podžupana, en opravlja funkcijo poklicno, drugi pa nepoklicno. Oba sta uvrščena v 47. plačni razred, tako kot v primorskih mestnih občinah. Kranjski župan Matjaž Rakovec, ki se je na ta stolček usedel na zadnjih volitvah, nima nobenega svetovalca, prav tako v občinskem kadrovskem načrtu ni predvidena nobena zaposlitev, vezana na osebno zaupanje funkcionarja. DES

Ena poklicna in štirje nepoklicni podžupani

Kabinet župana vodi Nina Trampuš, ki je v mandatu Petra Bossmana skrbela za stike z javnostjo v piranski občini. Funkcijo profesionalne podžupanje pa je zaupal Jasni Softić, ki je tudi podpredsednica Bržanove liste, poleg tega je bila v času volilne kampanje njegova desna roka pri številnih predvolilnih aktivnostih. Softićeva skrbi za področje otrok, mladine, razvoja in mesta. Pred tem je bila več kot desetletje zaposlena v piranski občinski upravi.

Marsikoga je presenetilo, da si je Bržan omislil kar štiri nepoklicne podžupane: Olga Franca je zadolžena za podeželje, zdravstvo in socialo, Patrik Peroša skrbi za področje športa, naloge Maje Tašner Vatovec obsegajo področje razvoja mesta Koper in kulture, medtem ko so Mariu Steffètu dodelili skrb za potrebe italijanske narodnosti. Odločitev župan utemeljuje z napovedjo, da bo s to ekipo pospešil razvoj določenih področij delovanja občine, ki so bila doslej zanemarjena.

3

prijave so prispele na razpis za mesto direktorja koprske občinske uprave

Trije svetovalci in človek iz ozadja

V ekipi svetovalcev sta za polni delovni čas zaposlena Robert Šuc (skrbi za stike s strankami) in Danijel Božič (zadolžen za infrastrukturne projekte, predvsem za drugi tir), kmalu naj bi se jima, sicer za krajši delovni čas, pridružil še Aleksander Pahor (ukvarjal se bo s projektom digitalizacije in pametnega mesta). V občinski upravi pojasnjujejo, da Pahor z njimi še ni sklenil pogodbe o zaposlitvi, a je kljub temu splošno znano, da kot dolgoletni Bržanov prijatelj v njegovi postavi že ves čas igra pomembno neformalno vlogo. Gašpar Gašpar Mišič ni član Bržanove ekipe in iz občinskega proračuna ne prejema drugih plačil razen sejnine za občinski svet.

Bržan veliko stavi tudi na pomoč in komunikacijsko podporo Mirana Stariča, lastnika Inštituta za komunikacijski management. Zanj je znano, da rad deluje iz ozadja in je pred prihodom v Koper svoje storitve tržil tudi v piranski občini. V koprski občini so za šest mesecev z njegovim inštitutom sklenili pogodbo za izvajanje niza strateških komunikacijskih storitev, za kar ga plačujejo 2500 evrov na mesec. Če je imel Bržanov predhodnik v službi za odnose z javnostmi v nekem trenutku kar štiri sodelavke, je zdaj v tej službi ostala le Marina Jelen, ki je hkrati sama sebi vodja in delavka.


Komentar novinarja

Mitja Marussig

Umetnost vlaganja v kadre

Ob vsaki menjavi oblasti se neizogibno začnejo vrstiti ugibanja, kako bo nov župan prevetril občinsko upravo, komu se že ali se bo tresel stolček, kdo bo prišel in kdo odletel. Zlobni jeziki začnejo preštevati, kdo vse stoji v vrsti za solidno plačano službo, prišepetovalci so že dan po volitvah na delu. Kadrovanje, pri katerem se troši denar davkoplačevalcev, je izjemno hvaležna tema za vsake vrste razprav, od resnih do gostilniških. V resnici je veliko bolj zapleteno kot zgolj preštevanje ...

Preberi več

Najbolj brano