Veliko neznank po šoku

Uvrstitev Sežancev v prvo slovensko nogometno ligo, iz katere je prvič izpadla Gorica, še vedno odmeva. Seveda so se po nedeljski povratni tekmi dodatnih kvalifikacij v Novi Gorici vrstila povsem nasprotna razpoloženja v taborih zmagovalcev in poražencev ter različni pogledi v prihodnost.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >Zmagovalci pišejo zgodovino. To so v tem primeru Sežanci, ki so si po napredovanju razumljivo dali duška. V nogometu štejejo zadetki, Tabor je v seštevku dveh tekem dosegel dva, Novogoričani enega, pa še tega iz enajstmetrovke. Kdaj so torej Sežanci začutili, da bi se lahko zavihteli v prvoligaško druščino: potem ko so se seznanili, da bo njihov tekmec Gorica, po zmagi na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij ali ob pogledu na množico sežanskih navijačev na tribunah športnega parka pred povratnim dvobojem ...?

“Cilj smo si zastavili 20. junija 2018. Tam smo, kjer smo hoteli biti. Presodili sta naša želja, samozavest, ki smo ju pridobivali skozi drugoligaško sezono,” je povedal Leon Sever, ki bo očitno s Taborom dočakal nogometno zrelost v prvoligaški konkurenci, kjer je kopico tekem odigral Erik Salkić. Šport piše zanimive zgodbe, o vrnitvah in novih začetkih. Včasih se najboljše stvari zgodijo, ko jih najmanj pričakuješ. “Pred nekaj leti sem bil že odločen, da sklenem poklicno nogometno pot. Uvrstitev v prvo ligo z matičnim klubom pa je vendarle nekaj posebnega. Vedeli smo, da če bomo ohranili obrambno čvrstost, nam Gorica ne more do živega,” je povedal Salkić.

Prvoligaške zgodbe

Še eden, ki je (bil) povezan s koprskim klubom, je Marko Krivičić. Očitno bo moral na soočenje s svojo nekdanjo ekipo še počakati. “Ključ do uspeha je bilo krasno moštveno ozračje, ki smo ga pokazali na igrišču. Tekmi z Gorico sta potrdili, da se lahko še s kakšno okrepitvijo in intenzivnimi treningi kosamo s prvoligaško konkurenco,” je že pogled naprej usmeril Krivičić. Zanimivo bo videti, kakšna bo (prvoligaška) prihodnost mladega sežanskega vratarja Ariana Renerja, ki je poudaril zasluge vseh v klubu in okoli njega. “Vsak je prispeval svoj košček v uspešno sestavljanko. Ključna pa je bila homogenost,” je povedal mladi čuvaj mreže, ki je bil star komaj dobro leto, ko je Tabor igral v prvi ligi. V njej so Sežanci plesali le eno leto, privrženci Tabora pa se nadejajo, da to pot ne bodo le muha enodnevnica.

Kaj na vse to porečejo v Novi Gorici, ki je bila vsa leta po osamosvojitvi nepogrešljiv član prvoligaške druščine, v kateri je osvojila tudi štiri državne naslove? Pravijo, da se iz napak tudi učimo. Pri Gorici so jih naredili preveč oziroma so jih ponavljali, pa ne le na igrišču. Nesrečen razplet vendarle nima korenin v letošnji sezoni, v kateri je bil izstavljen končni račun. “Razočaranje je popolno. Povratne tekme s Sežanci nismo odigrali slabo, je pa izpadu botrovalo celo sosledje dogodkov med sezono. Pred dvema letoma, ko smo osvojili drugo mesto, smo se zavedali, da lahko premagamo vsakega. Letos smo težko dosegali gole, lažje pa smo jih prejemali. Borili smo se sami s seboj,” je povedal Rok Grudina, ki je leta 2016 kot tretjeligaški igralec Brd prišel v prvo ligo. V naslednji sezoni ga morda čakajo soočenja z njegovo bivšo ekipo v drugi ligi. Če bo seveda ostal pri Gorici.

Naj ostanem ali grem?

Sestava ekipe in trenerskega štaba v novih okoliščinah visi v zraku. Dolgoletni kapetan Alen Jogan se je simbolično poslovil pred začetkom povratnega dvoboja s Sežanci. Pogodbe potečejo Janiju Curku, Urošu Celcerju in Amelu Džuzdanoviću, ki je spomladanski del kot posojen nogometaš odigral v Ajdovščini. Ne nazadnje bo zanimivo spremljati, kakšen korak bo naredila klubska uprava. Vsaka njena poteza je v letošnji sezoni dosegla prav nasprotni učinek od želenega. Podaljšanje oziroma obnovitev mandata tik pred začetkom kvalifikacij je bila videti kot rešitev v stiski. Spominjala je na odločitve prejšnjega vodstva, od katerega se je hotela odločno distancirati.

“Ni kriva uprava kluba niti trenerji, igralci moramo prevzeti odgovornost nase. Razumem jezo navijačev. Res je sramota, da smo pristali v drugi ligi. V Gorici sem v teh dveh letih in pol doživel veliko lepega, kar me veže na modro-beli dres. Za naprej bomo pa videli,” je povedal hrvaški napadalec Andrija Filipović. V nedeljo je bilo nasploh opaziti veliko igralcev in trenerjev, ki so bili povezani z Gorico. Aleš Kokot in Jan Humar sta zdaj v takšni in drugačni vlogi v Sežani vesela uspeha Tabora, po drugi strani nista mogla ostati ravnodušna ob izpadu Gorice. Svoje nekdanje soigralce je prišel tolažit tudi Andrej Kotnik, ki so mu v klubu dali proste roke po začetku spomladanskega dela sezone ...


Komentar novinarja

Bojan Gluhak

V prostem padu

Kraševci se še kar veselijo, Goričani bodo še dolgo žalovali. Kvalifikacije za uvrstitev v prvo SNL so znova premešale karte na primorski nogometni jakostni lestvici, kjer na vrhu ni več Gorice, že dolgo pa ni niti Kopra. Presenetljivo? Da, glede na obče znan potencial z večjim zaledjem, sicer pa ne. Nova Gorica ima nogometno zgodovino, v kateri poslej ne bo več ponosa z nepretrganim prvoligaškim statusom, odkar je Slovenija samostojna. Ta privilegij od nedelje domuje le še v Mariboru in ...

Preberi več

Najbolj brano