Vesela rdeče-črna prvoligaška noč

Da se spet dogaja nekaj zgodovinskega za sežanski nogomet, je bilo v zraku že v sredo, ko je prva tekma kvalifikacij za uvrstitev v prvo ligo privabila številne navijače. Vzdušje je dalo slutiti, da bo v nedeljo sledila navijaška invazija v Novo Gorico.

Množica navijačev ob proslavi uvrstitve v prvo ligo. Foto: Matej Glavina
Množica navijačev ob proslavi uvrstitve v prvo ligo. Foto: Matej Glavina

SEŽANA > V zadnjih mesecih je bilo čutiti, da se Sežana nogometno prebuja, nogomet je postal tema pogovorov kot že dolgo ne. Tudi obisk domačih tekem je to potrjeval, saj si je Tabor po obisku delil drugo mesto v drugi SNL. V zadnjem mesecu se je nogometna vročica le še stopnjevala. In se dvignila do višav z neverjetno navijaško kuliso več sto navijačev z vsega Krasa (vsaj 700 naj bi jih bilo) v Novi Gorici, zaradi česar so se nekaterim nogometašem vsaj malo zašibile noge.

V sežanskem klubu so se, ko je bilo jasno, da jih čakajo dodatne kvalifikacije, začeli pripravljati na morebitno slavje ob uvrstitvi v prvo ligo. V nedeljo so table in delno izpraznjeno parkirišče pred stadionom mimoidoče že opozarjale, da se zvečer v obeta fešta. Skoraj nihče od domačih privržencev ni naravnost napovedoval, da bo od nedelje zvečer sprememba na prvoligaškem zemljevidu, a čutiti je bilo prepričanje, da je Gorica premagljiva tudi na svojem terenu.

Ob trojnem sodnikovem žvižgu v Novi Gorici so pred stadionom v Sežani takoj začeli postavljati montažni oder za veselico, na kateri je za vzdušje poskrbela skupina Zvita feltna. Avtorji spevne himne NK Tabor so v Sežano prihiteli naravnost s tekme. Na prizorišče so po osmih zvečer počasi začeli kapljati radovedneži in pristaši sežanskega nogometa, ki kar niso mogli verjeti, da se Sežana po 18 letih, v katerih je dolgo plačevala ceno za takratni prvoligaški izlet, vrača v prvo ligo. Ko sta prispela avtobusa z navijači in drugi navijači z lastnimi prevozi, polni vtisov s tekme, se je vzdušje kar naelektrilo.

Navijaško razpoloženje v mestu edinega primorskega prvoligaša se je iz minute v minuto stopnjevalo in eksplodiralo že krepko po 21. uri ob prihodu avtobusa z nogometnimi junaki. Med njimi pa ni bilo prvega strelca Papa Ibou Kebeja, ki je moral domov v Francijo in je v nedeljo zelo verjetno že odigral zadnjo tekmo za rdeče-črne. Z odra je zadonela navijaška pesem, pa vzkliki “prva liga”, prisotni so pripravi špalir in svojim junakom z zastavami, šali in bengalkami pripravili sijajno kuliso. Kljub nenapovedanemu slavju se je zbralo približno 300 ljudi. Tu in tam ni šlo brez puščic, uperjenih v poražence kvalifikacijskega dvoboja, nekateri - predvsem Dino Stančič - so preizkušali svoje pevske sposobnosti, objemanja in čestitk ni bilo ne konca ne kraja.

Zbrane je pozdravil tudi sežanski župan David Škabar, kratek pozdrav vsem je namenil predsednik kluba Branko Dikić. Svoje prijatelje in soigralce iz koprske nogometne šole so prišli pozdraviti tudi nekateri znani nogometni obrazi, med množico so se pomešali številni nekdanji nogometaši Tabora, ki so igrali v manj sijajnih časih. Marsikomu se je ob proslavljanju tudi orosilo oko. “Prva liga! Za tretjeligaške igralce, ni slabo, kaj?” so se smejali nogometaši iz koprske nogometne šole, ki so jih nekateri iz koprskega okolja že pred časom odpisali. In si dali duška s soigralci vse do zgodnjega dopoldneva.


Najbolj brano