Okisan fižol in v stari lokomotivi pečeni kostanji

S prihodom južne železnice na Kras sta Divača in njena okolica doživeli razcvet, zato so železnici posvetili železničarski praznik. Letos so njegov osrednji dogodek posvetili tehniški dediščini, razvoju železnice skozi čas in njenemu vplivu na življenje domačinov.

DIVAČA > “Pred drugo svetovno vojno so si železničarji nosili hrano od doma ali pa je kosilo prinesla žena od doma. Receptov takrat ni bilo, saj so zaradi pomanjkanja skuhali to, kar je bilo doma,” je pojasnila študentka Petra Lukan. “Šele po vojni so začeli jesti v menzah, kjer so svoj obrok plačali z boni,” je dodala na predstavitvi raziskovalne naloge o prehranski in bivanjski kulturi na Divaškem, ki so jo pripravili študentje Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem.

Jernej Sitar je po pogovoru s sogovorniki ugotovil, da so železničarji in njihove družine jedli nekoliko boljše kot kmetje, predvsem domačo in preprosto hrano, ki jo poznamo tudi danes: polento, ješprenj, joto in ječmenovo kavo s kruhom. “Po pravo kavo so hodili v Trst,” je povedal. Za praznike so si privoščili meso, potico, sladki kruh ali pinco in pirhe. “Specifična hrana železničarjev je bil okisan fižol v steklenici,” je smeje povedal Luka Novak. “Jeseni so si radi spekli tudi kostanj, kar v stari lokomotivi, v času bivše Jugoslavije so zraven spili kakšen kozarček domače slivovke.”

V 60. letih prejšnjega stoletja novodobnih gospodinjskih aparatov ni bilo, zato so shranjevali hrano v vodnjakih ali v kleteh. Uporabljali so zelo skromen pribor. Prvi moderni gospodinjski aparati so se pojavili šele v 70. letih prejšnjega stoletja. “Za domovanja je bilo značilno, da je bilo ognjišče osrednji del hiše, kjer so se vsi zbirali, tako kot se danes zbiramo pred televizijo,” se je pošalil študent Danijel Gontarev.

V kuhi železničarskih jedi so se preizkusili učenci od 6. do 9. razreda OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača pod mentorstvom Mirjam Trampuž. “Enostavnejše za skuhat so stare kmečke jedi, saj so preproste, uporabljajo tudi preproste sestavine. Za modernejše jedi potrebujemo več časa za pripravo, več različnih sestavin, pa še dekorirati jih je treba,” je povedal Erik Mahorčič, učenec devetega razreda. Predloge, kaj skuhati, so dobili od svojih starih staršev, saj so marsikateri delali pri železnici.


Najbolj brano