V prostem padu

Kraševci se še kar veselijo, Goričani bodo še dolgo žalovali. Kvalifikacije za uvrstitev v prvo SNL so znova premešale karte na primorski nogometni jakostni lestvici, kjer na vrhu ni več Gorice, že dolgo pa ni niti Kopra. Presenetljivo? Da, glede na obče znan potencial z večjim zaledjem, sicer pa ne. Nova Gorica ima nogometno zgodovino, v kateri poslej ne bo več ponosa z nepretrganim prvoligaškim statusom, odkar je Slovenija samostojna.

Ta privilegij od nedelje domuje le še v Mariboru in Celju, nogometna Gorica pa je - v prostem padu. Klub, ki se ponaša s štirimi državnimi naslovi, tremi pokalnimi in šestnajstimi nastopi v evropskih klubskih tekmovanjih, je v klavrni sezoni vse do konca odigral vlogo luzerja. Prosti pad moštva v prvi ligi se je začel že pred zimsko zamenjavo Mirana Srebrniča, dolgoletnega trenerja za redne in izredne razmere. Pritisk s spogledovanjem z uvrstitvami, ki jeseni vodijo v Evropo in prinašajo možnost zaslužka, breme z ustvarjanjem igralcev za prodajo, ki naj bi pokrila še eno sezono in lažna samopodoba s sicer uspešno klubsko zgodovino, so bili za aktualni kader očitno preveliko breme. Namesto žreba evropskih nasprotnikov bodo v Novi Gorici zdaj čakali, kdaj jim bo ples kroglic namenil sosede iz Bilj in Vipolž. In morda tudi iz Kopra, ki je sicer preživel že več prostih padov.

Namesto evropskega žreba bodo v Novi Gorici zdaj čakali, kdaj jim bo ples kroglic namenil sosede iz Bilj in Vipolž.

V Kopru, kjer so pozimi modro vzeli ponujeno in na želeni poti vrnitve med elito stavili na izkušenega trenerja, ki so se mu v Novi Gorici prehitro odrekli, bi znali povedati, kako draga in negotova je vrnitev na nekdanje položaje. Pa četudi v ligi, ki v Evropi ne kotira posebej visoko. Gorico najprej čaka prestrukturiranje vodstvenih in igralskih vlog, ki samo po sebi ne prinaša drugega kot nov začetek. Ta čaka tudi razdvojene mlajše klubske selekcije, ki so zdaj približno tam, kjer je prva ekipa - v prostem padcu. Tja je odneslo tudi ostali vrhunski moštveni šport v regiji, ki mu je ostala le odbojka. Nogometaši bodo morali pošteno zavihati rokave, da se ne bodo znašli v družbi pozabljenih košarkarjev in rokometašev ...

Srce primorskega nogometa pa bo vsaj leto dni Sežana. Zmagoslavje prinaša lepe razvojne možnosti, a tudi nevarnost še kakšnega prostega pada. Vrhunski nogomet je namreč drag in prepleten s preštevilnimi interesi.


Preberite še


Najbolj brano