Slovenski prispevek s tehnologijo čiščenja

Ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) je odobrila zdravilo zolgensma, prvo gensko učinkovino, s katero bodo v ZDA odslej zdravili novorojenčke s spinalno mišično atrofijo. Tehnologije čiščenja zdravilnih učinkovin za proizvodnjo zdravila so razvili v slovenskem podjetju Bia Separations.

Podjetju Bia Separations se odpira možnost, da v  desetih letih doseže več kot 500 milijonov evrov prodaje letno. Foto: Bia Separations/fotoarhiv
Podjetju Bia Separations se odpira možnost, da v desetih letih doseže več kot 500 milijonov evrov prodaje letno. Foto: Bia Separations/fotoarhiv

AJDOVŠČINA > Iz ajdovske družbe Bia Separations so s ponosom sporočili, da imajo zasluge za razvoj učinkovine, ki rešuje otroška življenja, saj prispevajo svojo tehnologijo čiščenja pri proizvodnji zdravila, ki ga pod okriljem Novartisa razvija ameriško podjetje AveXis.

Tehnologija čiščenja je eden ključnih procesov v proizvodnji zdravil, še posebej bioloških, saj je treba ločiti učinkovino od drugih, pogosto strupenih ali celo rakotvornih. Ta proces predstavlja tudi do 90 odstotkov proizvodnih stroškov zdravila.

Aleš Štrancar

direktor Bia Separations

“Gre za veliko revolucijo na področju farmacije, saj bo genska terapija v roku 20 do 30 let pokrivala večino bolezni - od zdravljenja raka, depresij do sladkornih in srčnih bolezni.”

Ključen pomen pametnih filtrov

Kot je pojasnil Aleš Štrancar, soustanovitelj in direktor podjetja Bia Separations, so skupaj z družbo AveXis razvili najbolj ključen del proizvodnega procesa učinkovine, njeno čiščenje s pametnimi filtri, ki jih proizvajajo v ajdovski družbi. S tem so postali njihovi filtri del registracije učinkovine, kar pomeni 20 do 30-letno “zaklenjeno” uporabo produktov podjetja Bia Separations.

“S to potrditvijo postaja AveXis vodilni proizvajalec učinkovin za gensko terapijo, za nas pa je to ključni referenčni projekt na področju genske terapije in drugih sorodnih terapij nove generacije. Našemu podjetju se odpira priložnost, da v desetih letih doseže več kot 500 milijonov evrov prodaje letno,” ocenjuje Štrancar.

Zdravilo zolgensma je namenjeno zdravljenju dojenčkov s spinalno mišično atrofijo (SMA), redko genetsko boleznijo, ki prizadene bolnikovo sposobnost hoje, požiranja in dihanja in lahko povzroči tudi smrt otrok do drugega leta starosti.

Genska terapija prinaša velike spremembe

Za slovensko znanost pomeni ta odobritev preboj v sam vrh svetovnih strateških tehnologij. “S potrditvijo genske terapije se kratkoročno na široko odpirajo vrata za razvoj učinkovin za odpravljanje redkih genskih bolezni, dolgoročno pa za zdravljenje vseh vrst bolezni. Gre za veliko revolucijo na področju farmacije, saj bo genska terapija v roku 20 do 30 let pokrivala večino bolezni - od zdravljenja raka, depresij do sladkornih in srčnih bolezni,” še dodaja Štrancar in pojasnjuje, da bo potreba po večini generičnih in biogeneričnih zdravilih s tem odpadla, bistveno pa se bodo zmanjšali tudi stranski učinki zdravil.

“Z množično uporabo genske terapije bo cena teh učinkovin padla, kar bo povzročilo velike spremembe v delovanju zdravstva, zavarovalnic, predvsem pa farmacevtske industrije,” zaključi prvi mož podjetja, ki je na področju čiščenja učinkovin za gensko terapijo med vodilnimi na svetu. vRazvoj in inovacije Bia Separations so rezultat znanja slovenske ekipe, ki prihaja iz raziskovalnega okolja, podpirajo pa jo mednarodne naložbe slovenskega, italijanskega in avstrijskega kapitala.


Najbolj brano