Rekordna kraška traktorijada

Ideja o kraškem traktorskem zboru se je porodila skupini prijateljev, ki je bil sprva mišljen kot zasebna zabava. V štirih letih se je zanimanje za traktorijado razširilo, tako da se je v Dutovlje pripeljalo rekordno število 158 traktorjev iz različnih koncev Slovenije.

Traktoristi so na poljih prikazali tudi svoje strokovno znanje.
Traktoristi so na poljih prikazali tudi svoje strokovno znanje.  

DUTOVLJE > Največ je bilo kraških traktoristov, nekaj jih je prišlo iz Istre, Kozine, Ilirske Bistrice, Severne Primorske in celo iz okolice Ljubljane. Poleg velikega števila voznikov traktorjev je zaradi večjega zanimanja prišlo večje število razstavljalcev. Fenomen vedno večjega zanimanja Jure Kariž pripisuje ažurnosti in zavzetosti mladih organizatorjev: “Na Krasu žal ni veliko dogodkov, katerih bi se lahko udeležili, zato ljudje podpirajo takšne dogodke, mi pa v tem uživamo.”

Med traktoristi pa je bilo največ mladih ljudi, kar kaže na ponovni vzpon kmetijstva, predvsem pa vedno večje zanimanje mladih za delo na zemlji. “Pravi namen dogodka je spodbujanje zanimanja za kmetijstvo, saj zagovarjamo idejo, da kmetijstvo na mladih raste in tako delamo na temu, da ne bi propadlo,” je še dodal Kariž.

Kraškega traktorskega zbora se je udeležil tudi Aleksander Metlika, 28-letnik iz Kopra, ki je na zboru letos prvič. “Če primerjam z drugimi podobnimi prireditvami, je kraška traktorijada veliko bolje organizirana.” Pravi, da recepta, kako mlade spodbuditi h kmetijstvu, še ni našel, a vendar glede na lastne izkušnje trdi, da mora biti kmetijstvo tistim, ki se ukvarjajo z njim, res v veselje, da bi uspeli v njem.

Zdaj že tradicionalna traktorska povorka se je vila po trasi, dolgi 23 kilometrov. Potekala je iz Dutovelj do Krajne vasi, Coljave, Gabrovice pri Komnu, Kobjeglave, Tupelč in Hruševice. Od tam je skozi Kobdilj, Koprivo in Skopo zavila nazaj v Dutovlje. Poleg številnih traktorjev so mimoidoči in domačini lahko videli starodobne avtomobile iz društva Balila.


Najbolj brano