Razvoj industrijskih con in nove ceste

Preteklo leto je bilo za občino Ilirska Bistrica zelo uspešno, je na osrednji proslavi ob občinskem prazniku, ki ga občina praznuje 4. junija, poudaril župan Emil Rojc in občanom obljubil razvoj na številnih področjih tudi v prihodnje.

Na sobotni občinski proslavi so podelili tudi priznanja najzaslužnejšim posameznikom, društvom in podjetju. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Na sobotni občinski proslavi so podelili tudi priznanja najzaslužnejšim posameznikom, društvom in podjetju. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Občina po besedah župana Emila Rojca interesom lokalnega gospodarstva sledi na več področjih, letos pa zaključuje z urejanjem industrijskih con. “V industrijski coni poleg obvoznice začenja z naložbami šest podjetnikov, trije izmed obstoječih pa so napovedali večjo širitev. Nove investicije se obetajo tudi v industrijski coni Plama,” je povedal župan Rojc.

Z izgradnjo povezovalne ceste med Vilharjevo in Šercerjevo cesto ter dveh krožišč bodo sklenili še zadnjo fazo gradnje obvoznice. Na tem območju naj bi postavili tudi nov heliport, ki bo nadomestil pristajanje reševalnega helikopterja na nogometnem igrišču. Z evropskim denarjem bi zgradili vodovodni sistem med Ilirsko Bistrico in Rodikom ter uredili kanalizacijo v mestu, obeta pa se tudi gradnja prizidka k bistriškemu zdravstvenemu domu.

Priznanja zaslužnim

Na prireditvi so podelili tudi pet spominskih plaket in štiri plakete za različna področja delovanja v občini. Spominske plakete so prejeli ansambel Snežnik za dolgoletno uspešno širjenje domače glasbe, Društvo za varstvo in vzgojo ptic Snežnik za 40 let uspešnega delovanja, Vrtec Jožefe Maslo Ilirska Bistrica ob 70-letnici organizirane predšolske dejavnosti, mešani pevski zbor Avgust Šuligoj za 35 let neprekinjenega delovanja in Mirko Boštjančič iz Hrušice, ki je kot dolgoletni predsednik krajevne skupnosti zaslužen za številne pridobitve v vasi Hrušica.

Plaketo za področje družbenih dejavnosti je prejel Matija Vičič iz Podstenj za vodenje in sodelovanje pri številnih gradnjah in projektih v vaseh krajevne skupnosti Topolc. Že več desetletij je med najbolj aktivnimi člani sveta KS Topolc, trenutno pa na čelu gospodarskega sveta ilirskobistriške župnije vodi obnovitvena dela na župnijski cerkvi sv. Petra.

Plaketo za gospodarstvo je dobilo podjetje Tomex, d.o.o., ki je bilo ob ustanovitvi leta 1990 eno izmed prvih zasebnih podjetij v občini. Pomemben mejnik v razvoju podjetja je bila leta 2002 zgrajena računalniško vodena hladilnica za hitro in globoko zamrzovanje svežega blaga, ki jo nameravajo letos povsem prenoviti in s tem zagotoviti še večjo kakovost storitev.

Za delovanje na kulturnem področju si je plaketo prislužila upokojena učiteljica slovenščine Marija Štrancar iz Hrušice, ki jo pri svojem delu vodi ljubezen do rodnega jezika in kulturne dediščine domačega kraja. Leta 2005 je izdala knjigo narečnih pripovedi z območja Brkinov in Čičarije Frk čez drn - frk čez trn.

Plaketa za področje športa je šla v roke košarkarskemu klubu Plama Pur, ki je že sedem sezon stabilen drugoligaš z 250 člani, ki tekmujejo kar v 16 različnih kategorijah. Na Bistriškem klub opravlja pomembno vlogo pri vzgajanju mladih uspešnih košarkarjev.

Na proslavi je nastopil violinist Zdravko Pleše s krstno izvedbo treh Kettejevih skladb v spremstvu komorne skupine Ensemble Contemporanea 21, komornega dekliškega zbora Vox Ilirica in Hrušiških fantov. Zaplesala je tudi folklorna skupina iz Velike Kladuše v Bosni in Hercegovini.


Najbolj brano