Honky-tonk opera

V začetku letošnjega leta je vzniknilo zanimivo glasbeno sodelovanje, pri katerem so znanje in zamisli združili baritonist Jure Počkaj in bend Ana Pupedan. Zgodba, ki se je pravzaprav zgodila “zaradi” še enega, tokrat naturaliziranega Primorca Jana Plestenjaka, bo na odru v soboto zaživela še Kopru, v okviru Primorskega poletnega festivala v veliki dvorani koprskega gledališča.

Jure Počkaj (v sredini) prepeva v družbi Ane Pupedan (z leve): 
Simon Avsec, Boštjan Požar, Marko Doles in Peter Žnidaršič.  Foto: Simon Avssec
Jure Počkaj (v sredini) prepeva v družbi Ane Pupedan (z leve): Simon Avsec, Boštjan Požar, Marko Doles in Peter Žnidaršič.  Foto: Simon Avssec

KOPER, PIVKA “Na letošnji prireditvi Ona - on v Jamskem dvorcu pri Postojni bi moral nastopiti skupaj z Janom Plestenjakom. A ker se to ni izšlo, so vskočili Pupedanci,” resno, a z značilnim kančkom smeha v glasu pripoveduje Jure Počkaj, baritonist z Velikega Ubeljskega. Njegov glas ni znan le doma, temveč tudi čez lužo, saj njegova sodelovanja segajo od mariborskega opernega ansambla prek splitskega gledališča do Los Angelesa. Domače občinstvo ga pozna tudi kot pevca rock zasedbe Forgotten Eden, in prav oni so si pred skoraj dvema desetletjema delili oder tudi s pivškimi Ano Pupedan.

Ani je bilo že kar nerodno

Od tam se Jureta spomni njihov vokalist Simon Avsec: “Že takrat je bilo jasno, da ima Jure super glas. Spomnim se, da nam je bilo prav nerodno, ko smo šli igrat za takimi bendi.” Naslednjič so se na odru srečali, ko so Pupedanci praznovali 15. rojstni dan. “En naš valcer, Šan lejp tih večjr, so naredili v operni verziji in je totalno dobro izpadlo, publika je bila čisto navdušena,” pripoveduje Avsec.

Po dvanajstih letih sta se Ana Pupedan in Jure Počkaj spet našla. Za omenjeno prireditev Radia 94 so člani Ane Pupedan “zvadili eno italijansko kancono tako, da so se Postojnčani in Pivčani samo čudili”. In nato so že dobili skupna celovečerna koncerta februarja v postojnskem Kulturnem domu in maja v Šempasu.

Od opere do kancone

Ana Pupedan, ki jo že od leta 1992 sestavljajo Simon Avsec (vokal, violina, mandolina), Boštjan Požar (kitara, glas), Peter Žnidaršič (berda, glas) in Marko Doles (bobni, vokal), v tem projektu nastopa v akustični različici, znani pod imenom Ante Upedanten banda Počkajev bariton pa spremlja pianistka Mojca Lavrenčič. “Operni glas in klavir dasta finost, mi z našimi inštrumenti pa ljudskost, tako da nastane mešanica, ki dobro deluje na čustva ljudi,” glasbo sodelovanja opisuje Avsec in jo v šali poimenuje kar honky-tonk opera.

V veliki dvorani koprskega gledališča bodo na Primorskem poletnem festivalu skupaj nastopili v soboto ob 21. uri. Njihov repertoar sestavljajo operne klasike, avtorske pesmi Ane Pupedan, italijanske kancone, neapeljske napeve ... in še kaj se bo našlo. Fantje ne izključujejo niti kakega skupnega zvočnega zapisa, kot pravita sogovornika, pa niti še niso rekli zadnje na odrih.  


Najbolj brano