S Space Jumperjem skočili na drugo mesto

Ekipo RoboSončkov OŠ Koper je sprejel župan turškega mesta Izmir, Tunç Soyer. S čim si je deveterica kratkohlačnikov prislužila takšno čast? Na mednarodnem tekmovanju First Lego League (FLL) Open Turkey med 22. in 25. majem so v kategoriji raziskovanja osvojili pokal za drugo mesto. Svoj projekt Space Jumper so odlično izpeljali in predstavili.

RoboSončki  so si ogledali tudi Izmir in se za spomin fotografirali 
na  glavnem trgu ob morju. Foto: Malej
RoboSončki so si ogledali tudi Izmir in se za spomin fotografirali na glavnem trgu ob morju. Foto: Malej

KOPER, IZMIR > Udeleženci tekmovanja so iskali rešitve na temo V vesolje, s čimer bi pomagali ljudem ostati v vesolju več kot eno leto, kar je zelo težko. Ekipo RoboSončkov OŠ Koper so sestavljali devetošolci Jakob Golubić, Tilen Malej in Filip Umer, osmošolca Matija Dokić in Timon Jeretič, sedmošolka Joni Palčič, šestošolec Yelisey Aksonov ter petošolki Nika Malej in Petra Primožič. Njihova mentorica je bila tudi tokrat dr. Alenka Malej in spremljevalka Bojana Resanovič, za program v naši državi skrbi Zavod SuperGlavce.

Tudi na tem tekmovanju, ki je potekalo na največjem in najmodernejšem turškem sejmišču v mestu Izmir, tretjem največjem v Turčiji, so se pomerili v štirih disciplinah: tekmi robotov, predstavitvi inovativnega projekta, tehničnem intervjuju in skupinskem delu. Pri slednjem šteje usklajenost ekipe, pri intervjuju predstavijo robota in njegove programe, pri prvi disciplini robot v dveh minutah in pol reši kar največ nalog.

Čeprav je v celoletnem programu FLL sodelovalo več kot 320.000 otrok, starih od devet do 17 let, iz več kot 40.000 ekip in 98 držav, je v Turčijo poleg RoboSončkov prišlo 82 ekip iz 40 držav. Kljub močni mednarodni konkurenci so RoboSončki dosegli odmeven uspeh - poleg v uvodu omenjenega pokala za drugo mesto v kategoriji raziskovanja so osvojili še četrto mesto v tekmi robotov in zbrali enako število točk kot tretjeuvrščena ekipa iz Južne Koreje. V dodatnem, ekshibicijskem izločevalnem robotskem tekmovanju osmih najboljših ekip, pa so se prebili v veliki finale in v dvoboju z ekipo iz Južne Koreje osvojili drugo mesto. Južna Koreja je namreč sodelovala z dvema ekipama, v zmagovalni so bile le deklice.


Najbolj brano