Slovenska zemlja v New Yorku

Slikar tetraplegik Vojko Gašperut - Gašper iz Cerejev pri Sv. Antonu svoje slike ustvarja na prav poseben način - z usti. Njegova jasna, čista in živa slikarska govorica mu je odprla pot v mednarodni prostor in mu prinesla že številne nagrade in priznanja. Do sedaj je imel že več kot 120 samostojnih in 350 skupinskih razstav v Sloveniji in po svetu. Trenutno je v galeriji v cerkvi Sv. Cirila v New Yorku na ogled razstava Slovenska zemlja, s katero želi Slovencem, ki živijo v New Yorku, in tudi drugim obiskovalcem približati lepote svoje dežele, hkrati pa je razstava tudi poklon umetnikovi skorajšnji 70-letnici.

Čeprav je Vojko Gašperut - Gašper navajen, da njegova slikarska dela občudujejo tudi na drugih koncih sveta - razstavljal je že v pariškem Louvru, v dunajski Albertini, pa v Evropskem parlamentu v Strasbourgu, v Madridu, Pragi, Budimpešti, Lisboni, Atenah ter tudi v ZDA in Aziji -, je tokratna razstava čez lužo nekaj posebnega, saj z njo hkrati tudi obeležuje svojo skorajšnjo 70-letnico. “Z likovno kritičarko Anamarijo Stibilj Šajn sva, glede na to, da sva vedela, da prihajamo v goste k Slovencem, ki živijo v New Yorku, izbrala slike z motivi slovenske krajine, saj sva želela našim izseljencem z njo prinesti košček domače zemlje, hkrati pa lepote naše dežele približati tudi tistim, ki je še niso obiskali. Razstava zato tudi nosi naslov Slovenska zemlja,” pojasnjuje Gašperut.

Darilo za skorajšnjih 70 let

Glavni “krivec” za to, da so Gašperutova dela ponovno na ogled na drugi strani Atlantika, je njegov prijatelj Filip Krtelj iz Šmarij pri Kopru. “Ni bila skrita želja, Vojko me je v lanskem letu ponovno in kar glasno spomnil, da sem mu že pred časom obljubil razstavo v New Yorku. Tam imam sicer nekaj prijateljev in znancev iz časov, ko smo v ZDA izvažali vina šmarske kleti Santomas in gostovali s skupino Šavrinski godci,” pravi Krtelj.

Konec junija se bo Gašperutova razstava iz galerije Sv. Cirila v New Yorku selila na slovensko veleposlaništvo v Washingtonu.

Preveril je možnosti pri prijatelju in uspešnem poslovnežu slovenskega rodu Emilu Gaspariju, ki se je takoj angažiral in jih povezal s ključno osebo pri organiziranju razstave, frančiškanskim patrom Krizologom (Martinom Cimermanom). Pater že 27 let skrbi za faro in cerkev sv. Cirila na 8. Ulici East Villagea na Manhattnu, ki tam stoji že od leta 1916. V cerkveni zgradbi je velik kletni prostor, večnamenska dvorana, kjer so doslej gostili številne razstave in kulturne prireditve. “Upravičeno bi lahko rekli, da je po ukinitvi slovenskega konzulata v New Yorku njegovo mesto v nekem pomenu prevzela slovenska skupnost, ki se zbira okrog slovenske cerkve in patra,” pojasnjuje Krtelj.

Ko so slišali, kdo želi na obisk, so ameriški gostitelji brž zastrigli z ušesi in sledilo je uradno povabilo patra Krizologa. Določili so datum - 12. maj 2019 - in šestmesečne priprave so se pričele. “Motiv za postavitev razstave 15 slik (olje na platnu) s pomenljivim naslovom Slovenska zemlja je tudi Vojkova okrogla obletnica. Letos za božič bo namreč praznoval svoj 70. rojstni dan. V ekipi, ki se je formirala, smo bili poleg glavnega protagonista še jaz, Marjan Lešnik kot uradni fotograf in Gašperjeva življenjska sopotnica Danica. Prav njej gre velika zasluga za odlično izpeljane priprave na odhod čez lužo, ki so povezane z velikimi logističnimi tveganji. Vendar smo po vrnitvi ugotovili, da je New York relativno prijazen do invalidnih oseb.”

Iz New Yorka v Washington

Razstava Gašperutovih del je kljub temu, da je bila otvoritev prav na materinski dan, pritegnila veliko pozornostI obiskovalcev in povabljencev. “Sam pater Krizolog se je čudil številnim obiskovalcem, saj je materinski dan v ZDA primerljiv z največjimi prazniki. Tega dne se namreč na svečanih kosilih zberejo družine in tudi njihovi še tako raztepeni družinski člani.”

Razstavo sta po uvodnem nagovoru gostitelja Krizologa na poseben način odprla mlada, izvrstna plesalca Tadeja Pavlič in Matic Rodica iz Trušk, ki se uspešno “vrtita” v New Yorku že osem mesecev. Ples ni samo njuna ljubezen, ampak poklic in služba.

Po mesecu dni se bo Gašperutova razstava iz galerije Sv. Cirila selila na slovensko veleposlaništvo v Washingtonu. Kot poudarja Krtelj, je tako dogovorjeno z veleposlanikom Stanislavom Vidovičem oziroma njegovim prvim svetovalcem Borutom Žuničem. “Pomenljiv je datum otvoritve razstave - 25. junij, torej ob dnevu slovenske državnosti,” sta zadovoljna Gašperut in Krtelj.


Najbolj brano