Rekordna udeležba na 30. Spustu po reki Reki

Kar 15 čolnov s približno 80 udeleženci se je danes dopoldne spustilo po reki Reki in tako obeležilo 30. obletnico Spusta za čisto Reko. Jubilejni spust pa ni zaznamovala samo rekordna udeležba, organizatorjem Rafting klubu Mrzla uoda je ponagajal tudi visok vodostaj Reke, zaradi katerega so morali tik pred spustom prestaviti start in skrajšati progo skoraj za polovico.



Ekipa vetranov in pobudnikov prvega spusta: Radivoj Šajn, 
Vladimir Žnidaršič, Tomaž Valenčič, Igor Cubr, Mirko Matko, Borut 
Valenčič, Velko Zidar in Helena Lenarčič. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Ekipa vetranov in pobudnikov prvega spusta: Radivoj Šajn, Vladimir Žnidaršič, Tomaž Valenčič, Igor Cubr, Mirko Matko, Borut Valenčič, Velko Zidar in Helena Lenarčič. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > “Zaradi močnega dežja v začetku tedna se je dvignil vodostaj in močno povečal pretok Reke. Zaradi varnosti udeležencev smo se zato odločili, da prestavimo start spusta iz središča mesta nižje v Rečico. Letošnji spust je tako bolj simboličen, saj je trasa skrajšana skoraj za polovico,” je pojasnila predsednica rafting kluba Mrzla uoda Marija Pranjić.

Spusta so se poleg članov Rafting kluba Mrzla uoda, ki prireditev organizira od leta 2006, udeležili še predstavniki Parka Škocjanske jame, člani MKNŽ, desetčlanska gostujoča ekipa iz Avstrije, posamezni domačini in člani Jamarskega društva Netopir, ki so pobudniki in prvi organizatorji Spusta za čisto Reko.

Prav za to priložnost se je v svojem čolnu zbralo tudi sedem veteranov spusta, ki so leta 1989 v Kettejev hramu na Placu skovali idejo o ekološkem spustu po Reki, s katerim so želeli opozoriti na takrat katastrofalno stanje reke Reke. Radivoj Šajn, ki se je udeležil vseh dosedanjih spustov, se spominja, da je bila Reka takrat res umazana, predvsem zaradi industrije v mestu: “Voda je bila skoraj črna in se je penila. Če si slučajno padel vanjo, si moral paziti, da nisi spil kak požirek vode. Stanje reke je danes neprimerljivo boljše in lahko trdim, da je k temu pripomogla tudi naša akcija Za čisto Reko.” Še vedno pa se v njej znajde veliko plastičnih odpadkov, na katere vsako leto opozarjajo udeleženci spusta.


Najbolj brano