Slovenski slalomisti na kraju lepih spominov

Slalomisti na divjih vodah že običajno odpirajo sezono številnih tekem z evropskim prvenstvom. Letos ga bo gostilo klasično kajakaško prizorišče ob vznožju francoskih Pirenejev, kjer slovenski reprezentanti radi tekmujejo, praviloma tudi zelo uspešno.

Kajakaš Peter Kauzer bo v Franciji branil naslov evropskega 
prvaka. Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Kajakaš Peter Kauzer bo v Franciji branil naslov evropskega prvaka. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

PAU > Predlani, ko je Pau gostil svetovno prvenstvo, se je kanuist Benjamin Savšek okitil z zlato medaljo, kajakaš Peter Kauzer pa je bil bronast. Oba sta letos spet v krogu kandidatov za osvojitev odličja, tudi sicer pa sodita med najbolj trofejna predstavnika tega športa v zadnjem desetletju. Glavna tekma sezone bo svetovno prvenstvo (SP) v sosednjem Seu d'Urgellu, v Španiji pa se bodo septembra delile tudi olimpijske kvote. Dotlej se lahko zgodi še marsikaj, posebej v slalomu, ki velja za nepredvidljivo disciplino, v kateri lahko že ena napaka odnese po brzicah vse upe na vrhunski rezultat.

Posebnosti tega športa se seveda dobro zavedajo tudi slovenski reprezentanti, ki vendarle ne skrivajo visokih ciljev. Dober začetek sezone prinaša več blagodejnih učinkov za nadaljevanje. Kauzer pozna te občutke. Lani je sezono odprl z naslovom evropskega prvaka, v Franciji bo torej branil lovoriko. “Čeprav so konfiguracijo proge nekoliko spremenili, mi še vedno ustreza. Tudi sicer se dobro počutim in uživam v čolnu. Upam, da bo tudi dnevna forma prava in bo sreča na moji strani,” je povedal Kauzer, ki je z lanskim naslovom prvaka Sloveniji priboril še eno mesto v reprezentanci za letošnje evropsko prvenstvo (EP).

Slovenska reprezentanca za EP

> kajakaši: Peter Kauzer, Niko Testen, Martin Srabotnik, Žan Jakše;

> kajakašice: Eva Terčelj, Urša Kragelj, Ajda Novak;

> kanuisti: Luka Božič, Benjamin Savšek, Anže Berčič;

> kanuistke: Alja Kozorog, Lea Novak, Eva Alina Hočevar.

Na izbirnih tekmah se je Kauzerju še najbolj približal Niko Testen. Pred kajakašem Soških elektrarn bi lahko bila sezona rezultatskega preskoka. EP bo pravi test, pri čemer bi morale biti jutrišnje posamične kvalifikacije le ogrevanje. Izidi pa bodo bržkone določili trojico, ki bo Slovenijo zastopala na popoldanski moštveni tekmi. “Če dobro veslaš, pride tudi rezultatska nagrada,” je osnovno vodilo strnil Testen, ki je lani doživel ognjeni krst na članskem EP. Precej več tovrstnih izkušenj ima Urša Kragelj. Kajakašica Soških elektrarn ima tudi že dve posamični medalji s prvenstev stare celine. Prvo je osvojila pred skoraj desetletjem, sicer pa si želi nadaljevati tam, kjer je lani sezono končala, ko je bila na SP med slovenskimi reprezentanti s četrtim mestom najbliže odličju.

“Vsekakor sem sposobna izpeljati zelo hitre vožnje, upam, da jih bom pokazala že v Franciji,” je povedala Kragljeva, ki jo posamične kvalifikacije čakajo danes, tako kot tudi njenega klubskega kolego, kanuista Luko Božiča. V navezi s Sašem Taljatom je že pobiral medalje na velikih tekmovanjih v dvojcu, si pa nadvse želi vrhunske rezultatske potrditve tudi med posamezniki. “SP ima nekoliko večjo težo kot EP, ki pa je prav tako eden od vrhuncev sezone, za katero sem vložil še več dela kot v preteklosti,” je povedal Božič, ki se je pred izbirnimi tekmami vrnil k že preverjenemu čolnu.

Vrnitev v reprezentanco pa je uspela kanuistki Alji Kozorog, ki je sicer že lani sezono začela obetavno, a je nato pogorela na izbirnih tekmah. Letos je šla članica solkanskega kluba zanesljivo skozi reprezentančno sito, si pa v Pauju gotovo želi nadgraditi svoje predstave z dosedanjih EP.


Najbolj brano