Odgovore išče v naravi

Ob 60-letnici svojega ustvarjanja in 20-letnici odprtja galerije v Mirnu, ki nosi njegovo ime, se mednarodno priznani industrijski oblikovalec Oskar Kogoj v pomniku na Cerju predstavlja z razstavo, ki v dveh nadstropjih odpira razgled na največje prelomnice v njegovi karieri.

Oskar Kogoj je ponosen na   počivalnik Gondola, ki ga je oblikoval 
za   Meblo in je  po njegovem brezčasen.   Foto: Alenka Ožbot
Oskar Kogoj je ponosen na počivalnik Gondola, ki ga je oblikoval za Meblo in je po njegovem brezčasen.  Foto: Alenka Ožbot

CERJE > Oskar Kogoj je že od malega povezan z naravo, kjer je dobil odgovore na marsikatera vprašanja. V njegovem širokem opusu je zajeta zgodovina Slovencev in drugih kultur, pa tudi študije opazovanja narave. V šestih desetletjih ustvarjanja je sodeloval na več kot 350 skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini. Njegove umetnine hranijo v več kot 100 muzejih doma in po svetu. Leta 1998 je v obnovljeni rojstni hiši njegove matere odprla vrata specializirana trgovina in galerija z umetniškimi izdelki, ki jo danes vodita hčerki Katjuša Kogoj Mužina in Nataša Kogoj Komar.

Na razstavi tudi Kogojevi paradni konji

Šest desetletij ustvarjanja in dvajset let galerije v Mirnu Oskar Kogoj obeležuje z razstavo v Pomniku miru na Cerju. V tretjem in četrtem nadstropju so na ogled plakati, ki jih je podaril občini Miren-Kostanjevica in vabijo na večje dogodke, na katerih je industrijski oblikovalec iz Mirna javnosti predstavljal svoja dela. Med unikatnimi izdelki in serijami umetnin, nastalih po nenadnem navdihu ali daljšem razmišljanju, pa najdemo vaze in vazice, stenske skulpture, nakit, Ptičke hvaležnosti, Venetske konje, znameniti Meblov počivalnik in tudi najnovejše, Lotosove cvetove - skulpture iz porcelana, ki so nastale prav ob 20-letnici galerije v Mirnu. Ob tej priložnosti je izšel tudi bogat katalog s predstavitvijo Kogojeve življenjske in ustvarjalne poti ter izborom njegovih del.

Na sredinem odprtju razstave Oskar Kogoj Nature Design se je zbrala množica tistih, ki cenijo njegovo delo. “Na ogled so določeni punkti iz mojega razvoja, ne vsi, ampak ključne stvari. Nekaterih, ki bi bile tudi ključne, ni, ker jih ni bilo mogoče postaviti. Denimo igrač ni, pa tudi pohištva, ker bi potreboval deset takih prostorov,” pravi avtor.

Na vprašanje, na kateri izdelek je najbolj ponosen, pa odgovarja: “Od vsega začetka sem delal z veliko ljubeznijo, tudi ko sem kot otročiček stolkel pokrovček kokakole in naredil krožniček - to je bil moj prvi dizajn. In potem se je nadaljevalo. V svetovnem merilu so najbolj odmevali Meblovi počivalniki, deset različnih stolov, ki so danes še bolj aktualni kot takrat.”

Odprtje razstave, ki predstavlja 60 postaj na poti 60- letnega raziskovanja in oblikovanja in je nastala ob 20-letnici Kogojeve galerije v Mirnu, sta glasbeno obogatila pevska skupina Provox in Godalni kvartet NOVA. Kogoju je še veliko uspehov zaželel župan Mauricij Humar, o sodelovanju, prijateljstvu in sobivanju z eno največjih oblikovalskih ikon pa so spregovorili dolgoletni direktor podjetja Elan Uroš Aljančič, nekdanja piranska županja Vojka Štular, pisatelj in založnik Peter Amalietti, Jure Cekuta ml. iz Zlatarne Celje, poslovnež Miro Kaluža, Kogojev dolgoletni prijatelj Andrej Bremec in žena Tatjana Kogoj.

Primorec, ki ne smuča, je oblikoval naj smučko

Aljančič je povedal zgodbo o smučki s konca osemdesetih in z začetka devetdesetih let, ki je nastala na podlagi Kogojevega oblikovalskega predloga in s katero je Elan za sto odstotkov povečal tržni delež. “Kako naj nekdo prepriča ljudi, ki delajo na razvoju, oblikovanju, da Primorec, ki ne zna smučati, oblikuje najboljšo smučko na svetu? Ampak uspelo nam je,” je poudaril in nasmejal poslušalce. Vojka Štular je pojasnila, kako so v Piranu dobili Kogojevo insignijo Rajska ptica in njegovo stalno zbirko, najbolj pa je občinstvo ganila Tatjana Kogoj, ki se je zahvalila hčerkama, da tako uspešno vodita galerijo, in poudarila, da je odprtje razstave na Cerju pomemben dogodek za vso družino. Nekdanji predsednik države Milan Kučan se je opravičil za odsotnost, v pismu pa je Kogoju zaželel še veliko ustvarjalnega navdiha.

“Ustvarjal bom, vse dokler mi bo zdravje služilo,” je po odprtju razstave, ki bo na ogled do konca avgusta, zatrdil Oskar Kogoj.


Najbolj brano