Duša bogati tolminsko kulturno dušo

Vsestranski ustvarjalec, urednik in prevajalec Zdravko Duša s svojim delom bogati slovenski kulturni prostor in že vrsto let kulturo na Tolminskem, zlasti z dolgoletnim festivalom Lukatelce na njegovi domačiji v Volčah. Na njem se obiskovalci sproščeno družijo s tujimi, slovenskimi in lokalni ustvarjalci.

Zdravko Duša, častni občan Občine Tolmin.  Foto: Andraž Gombač
Zdravko Duša, častni občan Občine Tolmin.  Foto: Andraž Gombač

TOLMIN > Zdravko Duša na festivalu Lukatelce pod okriljem kulturnega društva Myra Lucatelli povezuje lokalno in širše kulturno dogajanje, pri organizaciji se mu pridružujejo domačini, vsi skupaj pa ustvarjajo nepozabne dogodke z vrhunskimi ustvarjalci, ki jih brez povabila Duše morda na Tolminskem ne bi imeli priložnost srečati.

“Človek ima vedno iluzijo da je mlajši in da ga taka priznanja še ne morejo doleteti. Sem pa vesel, da mi okolje na tak način poskuša povedati, da sem nekaj dobrega naredil in nekako zaznamoval ta prostor,” je zadovoljen Duša. Ko razmišlja o povezovanju širše in lokalne kulture, poudarja, da je v današnjem času vse dostopno po različnih medijskih kanalih: “Toda osebni stik je še vedno primaren. Veliki centri po logiki kapitala srkajo dogajanje vase, iz periferije umikajo vitalne vsebine. Toda kultura ne more živeti le od urbanih vsebin, potrebuje širši spekter. Vsi smo ljudje, vsi dajemo in sprejemamo. Temu sledim.”

Plaketo občine Tolmin namenjajo Milanu Fratniku za življenjsko delo v podjetništvu in družbenem življenju, priznanji pa prejmejo Kulturno društvo likovnih ustvarjalcev Tolmin za kakovostno delo in Samo Kutin za promocijo tolminske glasbene ustvarjalnosti. Zahvalo prejmejo Nevenki Iaria za vlaganje truda v kakovostno prehrano v vrtcu, Franci Peternelj za razvoj KS Stržiče in promocijo Baške Grape ter skupina krajanov Kamnega, ki je nesebično pomagala pri gašenju požara.

Kot pravi, je na Lukatelcah vedno združeval vrhunske umetnike z lokalnimi, ki jih je brez težav našel glede na bogastvo ustvarjanja v dolini Soče. Tudi letos načrtuje poletni in jesenski cikel z glasbo, filmi, knjigami, multimedijskimi dogodki, humanističnimi debatami. Kot upokojenec ne miruje: “Ravnokar sem oddal prevod knjige za založbo Beletrina, obeta se premiera filma po moji zgodbi. Je pa treba tudi pometati okoli hiše v Volčah in kdaj kaj pobeliti, v tem res uživam,” ustvarjalnost in sproščenost povezuje priljubljeni Volčan.

Sokrajani cenijo v slovenskim in širšem prostoru uveljavljenega kulturnega delavca, zato so ga tudi predlagali za častnega občana. Lokalno okolje in prebivalstvo je med drugim povezal s projektoma o zavedanju krajevne dediščine Nomen est omen na Čiginju (2008) in Tisoč let Volčan (2015). Je avtor scenarijev za številne dogodke državnega pomena, ki so se dogajali na Tolminskem in še bi lahko nizali.


Najbolj brano