Prijateljske vezi bodo še utrdili

Občina Miren-Kostanjevica se bo pobratila z mestom Kralupy nad Vltavou. To češko mesto z okolico je med prvo svetovno vojno sprejelo begunce iz Opatjega sela.

Članice Društva žensk Žbrinca so ob stoletnici odhoda v begunstvo na Češko pripravile odmevno 
predstavo Opajske žene v begunstvu. Foto: Alenka Ožbot
Članice Društva žensk Žbrinca so ob stoletnici odhoda v begunstvo na Češko pripravile odmevno predstavo Opajske žene v begunstvu. Foto: Alenka Ožbot

MIREN-KOSTANJEVICA > “Več let smo se pogovarjali oziroma so bile pobude krajanov iz Opatjega sela, da bi navezali stike s prebivalci mesta Kralupy nad Vltavou, kjer so bili med prvo svetovno vojno ljudje iz Opatjega sela v begunstvu. Nekaj vztrajnih krajanov je poiskalo kar nekaj materiala, pripravili so razstavo, ki je bila na ogled v Hiši opajske tradicije septembra leta 2015, ob stoletnici odhoda beguncev v Kralupy,” zametke prijateljstva opisuje župan Mauricij Humar.

Ob stoletnici posadili lipo prijateljstva

Pred tremi leti je dva avtobusa Opajcev obiskalo češko mesto, med drugim obiskom v letu 2017 so tam posadili lipo prijateljstva. “Dogodka se je udeležil tudi slovenski veleposlanik na Češkem Leon Marc in prek njega smo ohranjali stike tudi lani, ko ni bilo obiskov, in za letos smo se dogovorili, da podpišemo listino o pobratenju,” razlaga Humar.

Na Češkem jo bodo podpisali 6. junija, oktobra pa bodo to storili še na slavnostni seji občinskega sveta Občine Miren-Kostanjevica na Cerju.

Okrepili bodo sodelovanje

Pobratenje nudi večje možnosti sodelovanja med društvi, šolami in podjetji, poudarja župan. “Prepričan sem, da se bodo tudi posamezniki odpravljali v mesto, ki je približno 30 kilometrov nad Prago, in tam spoznavali del zgodovine oziroma običajev ljudi, ki so v težkih časih sprejeli naše ljudi. Vemo pa, da so se tudi Čehi borili pri nas na soški fronti in v Hudem logu imamo spomenik enemu od čeških pešpolkov.”

To je že drugo pobratenje, leta 2017 so se namreč pobratili z Občino Nazarje, s katero so tudi zgodovinsko povezani. Maja leta 1915 se je namreč večina prebivalcev Mirna zaradi vojne izselila v Zgornjo Savinjsko dolino.


Najbolj brano