“Glasba mi pomeni sprostitev in zabavo”

Matija Skrt iz Šempetra pri Gorici v domačem kraju obiskuje tako osnovno kot tudi glasbeno šolo. Učenec 9. razreda na OŠ Ivana Roba in 8. razreda kitare na Podružnični glasbeni šoli v Šempetru pri Gorici ima na svojem notnem stojalu najraje partiture Johanna Sebastiana Bacha.

Matija Skrt rad spoznava vsa obdobja v zgodovini glasbe. Foto: Mateja Pelikan
Matija Skrt rad spoznava vsa obdobja v zgodovini glasbe. Foto: Mateja Pelikan

Učiteljica Barbara Gorkič, ki spremlja njegov glasbeni razvoj od začetka, dodaja, da je Matiji Skrtu blizu tudi sodobna glasba.

Pred štirinajstletnikom so prve življenjske prelomnice. Z naslednjim šolskim letom bo vstopil v novogoriško gimnazijo. Nižje glasbeno šolanje bo zaokrožil z zaključnim recitalom. Njegova zgodba s kitaro pa se je začela zgodaj. “Pri štirih letih sem dobil prvo kitaro, ki je bila majhna igračka. Hitro sem se navdušil za ta instrument, zato sem se tudi vpisal na glasbeno šolo. Od takrat me je vedno pritegnila in sem tudi rad vadil,” se spominja.

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. V tokratni istoimenski rubriki v oddaji Glasbeni abonma se bo drevi ob 20. uri predstavil kitarist Matija Skrt, učenec 8. razreda Podružnične glasbene šole Šempeter pri Gorici. Slišali bomo skladbe Sylviusa Leopolda Weissa, Maura Giulianija, Andrewa Yorka, ki jih je Skrt posnel v studio Glasbene šole Nova Gorica.

Z lahkoto je obvladoval tehniko igranja in kmalu pokazal določeno stopnjo muzikalnosti, kar je učiteljico spodbudilo h globljemu razvijanju o njegovem talentu. “Z Matijo sva šla hitro skozi fazo opismenjevanja in prešla na nadaljnjo, kjer pride v poštev širša glasbena plat. Je nekoliko živahnejši po značaju, kot je videti. Je zelo sposoben kitarist, ki ima bolj razvito tehnično kot pa muzikalno plat. Tudi slednjo ima, a jo mogoče včasih teže izrazi, ker mu je nerodno,” pravi učiteljica.

Mladi talenti so na področju nižjega glasbenega šolanja poseben segment, h kateremu morajo pedagogi pristopati previdno in premišljeno. Učiteljica je želela svojim učencem glasbo približati in zgraditi ljubezen do nje. “Glasbo je treba spoznati skozi vsa obdobja, tudi tista, ki nam niso tako všeč.” Matija nima velikih preferenc med skladatelji in glasbenimi obdobji. Vse mu je enako zanimivo.

Kot mlad talent se je pobliže seznanil z glasbenimi tekmovanji in Glasbeni šoli Nova Gorica priigral številne visoke uvrstitve, kot je še čisto sveže drugo mesto v svoji starostni kategoriji na 16. kitarskem tekmovanju Altamira v Gorici, ki je potekalo sredi maja. “Tekmovanja imam v lepem spominu, tudi če imam ponavadi tremo in sem živčen zaradi prisotnosti žirije. Dobro je, ker nimamo nobenih vezi z žirijo in nam samo povedo rezultate. Mislim, da je pomembno hoditi na tekmovanja, da ugotoviš, kakšen si v primerjavi z drugimi v državi. Ni pa dobro, da preveč tekmuješ, ker potem vadiš samo za dosežke in ne za glasbo,” meni.

Glasba je veliko več, kot le rezultat na tekmovanjih. Ukvarjanje z njo ima veliko pozitivnih učinkov na človeka, o tem je prepričan: “Glasba mi pomeni sprostitev in zabavo. Ko sem utrujen in nimam želje delati nič, me pomiri, mi povrne dobro voljo in me razvedri.”

Matija Skrt se v prostem času ukvarja še s šahom in trenira aikido. Nižje glasbeno šolanje pa mu bo ostalo v spominu tudi po nastopu na slavnostni akademiji ob 70-letnici Glasbene šole Nova Gorica, ki je novembra lani potekala v Kulturnem domu Nova Gorica. Tam je zaigral v duu z Nežo Marussi in s šolskim orkestrom pred predsednikom republike Borutom Pahorjem. Čeprav je bila trema velika, je bila izkušnja zanimiva, tudi iz glasbenega vidika, saj je prvič igral ob čembalu.


Najbolj brano