V slovenskih občinah v FJK na občinskih volitvah večinoma potrdili dosedanje uprave

Poleg evropskih so 26. maja v Furlaniji Julijski krajini (FJK) potekale tudi občinske volitve v večjem številu občin, med katerimi je bilo tudi 16 takih, v katerih živi slovenska narodna skupnost. V njih so v glavnem potrdili dosedanje uprave, v nekaterih primerih pa je prišlo do preobrata.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

TRST > Na Tržaškem so volili v manjših občinah Dolina, Zgonik in Repentabor, kjer so v glavnem potrdili dosedanje levosredinske slovenske uprave.

Občini Dolina in Zgonik bosta še naprej upravljala župana Sandy Klun, ki ga podpirata lista občanov Skupaj in Stranka komunistične prenove, in Monica Hrovatin s podporo liste občanov Skupaj, v občini Repentabor pa bo po novem županja Tanja Kosmina iz vrst Napredne liste, ki združuje leve stranke in je za le osem glasov premagala kandidatko list Skupaj za Repentabor - gre za listo stranke Slovenska skupnost (SSk), ki je bila doslej v večini - in Občani za Repentabor.

Na Goriškem so uprave obnavljali v občinah Doberdob, Sovodnje in Števerjan. V Doberdobu bo še naprej župan Fabio Vizintin iz vrst liste Občinske enotnosti, ki združuje leve stranke, v opoziciji pa bo Lista za Doberdob. V Sovodnjah bo novi župan Luca Pisk na čelu levo usmerjene Občinske enotnosti, ki tako ohranja večino, medtem ko bo v opoziciji lista Korenine in bodočnost, v kateri sta SSk in Liga povezani na krajevni ravni. Občino Števerjan bo še naprej upravljala SSk z dosedanjo županjo Franco Padovan.

V videmski pokrajini so volili tudi v občinah Špeter, Srednje, Podutana/Sv. Lenart, Grmek, Podbonesec, Prapotno, Bardo, Ahten, Rezija in Naborjet-Ovčja vas. V Špetru bo še naprej županoval desnosredinski Mariano Zufferli, v Srednjem levosredinski Luca Postregna, v Podutani je zmagal Antonio Comugnaro, v Grmeku Eliana Fabello, ki je bila tudi edina kandidatka), v Podbonescu Camillo Melissa, v Prapotnem Mariaclara Forti, v Ahtnu Sandro Rocco, ki je bil edini kandidat, v Naborjetu-Ovčji vasi pa Boris Preschern, ki je bil prav tako edini kandidat.

Do preobrata je prišlo v občinah Bardo in Rezija: v Bardu je zmagal županski kandidat Slovencem manj naklonjene liste Luca Paoloni, v Reziji pa bo nova županja Anna Micelli, ki je premagala dosedanjo podžupanjo Cristino Buttolo in drugega kandidata Carmela Carla Altomonteja, oba blizu krogom, ki zanikajo slovenski značaj rezijanskega narečja.

Kar zadeva evropske volitve, so na njih nastopili trije kandidati slovenske narodne skupnosti v Italiji, ki pa niso bili izvoljeni. Kandidatka SSk na listi Južnotirolske ljudske stranke (SVP) Martina Valentincic je zbrala največ preferenčnih glasov, 1309, kandidat na listi Levice Iztok Furlanič 1236, kandidat na listi Zelenih Giuseppe Prašel pa 282.


Najbolj brano