Kmetje po napadih volkov: “Rešitev je le ena: odstrel!”

Ponedeljkov napad dveh volkov na govedo kmeta Franca Čemažarja pod smučarskim centrom Cerkno je bil tretji v mesecu dni v Novakih in v sosednji Davči. Ugonobila sta koze, konja, tele in povzročila ogromno posredno škodo. Ker je ogrožena povsem naravna prosta reja in je strah v kosteh, so se domačini organizirali z enim samim ciljem: navkljub prepovedi doseči odstrel volkov.

Prostorejec goveda Franc Čemažar na kraju, kjer sta volkova 
pokončala tele. Foto: Saša Dragoš
Prostorejec goveda Franc Čemažar na kraju, kjer sta volkova pokončala tele. Foto: Saša Dragoš

NOVAKI > “Kaže, da bomo morali kmetje opustiti svojo dejavnost, pašnike prepustiti zaraščanju in prostemu gibanju zveri,“ je nekaj ur po tem, ko je s svojega pašnika odganjal volkova, ki sta napadla govedo, pripovedoval rejec 30-glave goveje črede Franc Čemažar iz Gorenjih Novakov. To je bil tretji napad volkov v mesecu dni v tej vasi. Ker je odstrel kljub vse večjemu številu prizadetih kmetov po Sloveniji še vedno prepovedan, so se ogroženi kmetje v Novakih organizirali z jasnim ciljem: čim prej doseči odstranitev volkov.

Je proste reje konec?

Franca Čemažarja je v ponedeljek ob 3. uri zjutraj zbudilo glasno ropotanje s pašnika. Ker se je vse od aprilskih napadov volkov na drobnico nad gostiščem v Logu pod Bolnico Franja in na konja v Davči na robu Novakov bal za svojih 30 govedi na pašniku, je takoj pomislil na napad volkov. “Ko sem se napotil po pašniku, so se v temi posvetile oči. Bila sta volkova! Ko sem ju obsvetil, sta se začela umikati. Lenobno in počasi in se pri tem ozirala na čredo in tele, ki sta ga pokončala. Niti malo se nista bala. Umaknila sta se do vrha pašnika in izza lesene barake še nekaj ur pogledovala proti čredi,” je pripovedoval Čemažar.

Franc Čemažar

rejec goveda

“Ko sem volkova obsvetil, sta se začela umikati. Lenobno in počasi in se pri tem ozirala na čredo in tele, ki sta ga pokončala. Niti malo se nista bala. Umaknila sta se do vrha pašnika in izza barake pogledovala proti čredi.”

Tele in kravo sta napadala dobrih 300 metrov od vrha pašnika do ceste proti Črnemu vrhu. Krava ga je vseskozi branila in pri tem pretrgala električnega pastirja. Za njima se je pognalo ostalo govedo in naposled z lizanjem skušalo pomagati umirajočemu teletu. “Do solz ganljivo,” je bil žalosten Čemažar.

Volkova sta tele pokončala tik ob cesti, med naseljenimi hišami. Pomoči mu ni bilo več, pač pa so veterinarji pomagali kravi.

“Odstrel volkov ni dovoljen. To zame morda pomeni konec dejavnosti. Če bom moral imeti živino v hlevu, ne bo šlo. Morda z nekaj glavami živine, ne pa s 30 glavo čredo,” je bil zgrožen Čemažar.

Podobno te dni razmišljajo številni okoliški kmetje, ki poleti več sto glavo govejo čredo pasejo na Črnem vrhu oziroma smučarskem centru Cerkno, pašnih skupnostih Otavnik, Davča, Sorica ...

So volkovi prestopili Idrijco?

Na Cerkljanskem volkov ne pomnijo. “Vse kaže, da so prestopili Idrijco. Na Želinu smo že pred meseci našli volčje sledi. Naseljeni pa so bili na gorenjski strani, na Jelovici in delno v pokljuških gozdovih. Poznamo tropa na Primorskem, v tem primeru pa bo analiza DNK pokazala, kateremu tropu plenilska volkova pripadata,” je povedal Iztok Koren s tolminskega Zavoda za gozdove.

Čeprav kmetje pogrešajo vsako žival, je neizmerljiva predvsem posredna škoda, ki jo bodo kmetje utrpeli brez paše ali celo z ukinjanjem dejavnosti. Koren je pritrdil domačinom, da volkov na Cerkljanskem prej nikoli ni bilo. Pravi, da Zavod za gozdove ne more vplivati na odstrel. Z njegovo prepovedjo ima zavezane roke tudi država. “Mi populacijo zveri spremljamo in to bomo delali tudi v bodoče. Ker je odstrel prepovedan, s predlogom zanj nikakor ne moremo uspeti. Pravkar se pripravlja odstrel za letošnjo jesen in kmetje morajo posredovati na ministrstvu za kmetijstvo,” je povedal Koren.

Novačani in sosednji Davčarji so se na pobudo profesorja Ivana Mavrija organizirali zelo široko. Ker tudi sam goji čredo ponijev, je v teh dneh, skupaj z vsemi kmeti, v stiski. Ker volkova srečujejo na vsakodnevnih poteh in nista prav nič prestrašena, so prepričani, da ne gre za normalna volkova. “Nimata strahu pred človekom. Ni več varnosti za šolarje in vaščane. Vsi se strinjamo, da žival, ki pride med hiše in v soju luči raztrga govedo, ni normalna,” je razmišljal Mavri. “Kako naj bosta volkova normalna? V teh dneh, ko jima je v gozdu na voljo največ naravne hrane - srnjadi, plenita v pašnikih. To naj ne bi bilo v naravi plenilske zveri,” je prepričan tudi Čemažar.

Čeprav vsi vedo, da je država ob tožbi, ki je vložena proti odstrelu divjih zveri, paralizirana, so odločeni doseči izredni odstrel plenilskih volkov. “Obrnili smo se na vse pristojne vladne organe, ministrstvo, stanovske organizacije. Povezali smo se s prizadetimi kmeti na Kozini, Blokah, s šolami in s Hotelom v Cerknem. Tudi njegov oziroma naš turizem je ogrožen. Nikakor ne bomo popustili. Zahtevamo takojšnji izredni odstrel volkov. Razumemo naravovarstvene organizacije, ki se proti temu borijo, a naj bo odstrel omejen do mere, ki nam bo omogočala delo. Da je farsa popolna, smo za prosto rejo plačani. Gre za zdravo hrano, sedaj pa smo povsem onemogočeni,” je bil odločen Mavri.


Najbolj brano